Izvor: B92, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategijom protiv trgovine ljudima

Beograd -- Strategija borbe protiv trgovine ljudima predviđa niz mera u cilju rešavanja problema trgovine ljudima u Srbiji.

Poseban naglasak u strategiji, objavljenoj u Službenom glasniku, jeste na zaštiti ljudskih prava žrtava. Najbitniji strateški ciljevi odnose se na institucionalni okvir, prevenciju, pomoć, zaštitu i reintegraciju žrtava i međunarodnu saradnju i praćenje i evaluaciju rezultata.

U okviru institucionalnog okvira predviđeno je unapređenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalnog mehanizma za identifikaciju, pomoć i zaštitu žrtava putem zaključivanja protokola o saradnji svih aktera u borbi protiv trgovine ljudima, a kojima će biti jasno definisane njihove uloge i odgovornosti.

Unapređenje tog mehanizma biće vršeno kontinuiranim pregledima aktivnosti svih aktera uključenih u identifikaciju, pružanje pomoći i zaštitu žrtava, i planiranjem sredstava iz budžeta za borbu protiv trgovine ljudima.

Poseban deo u okviru strateških ciljeva zauzimaju obučavanje i stručno usavršavanje svih aktera uključenih u prepoznavanje i pružanje usluga žrtvama trgovine ljudima, ali i poboljšanje pravnog okvira rada u skladu s preuzetim međunarodnim obavezama.

Predviđa se i unapređenje statističkog praćenja pojave da bi bio poboljšan nacionalni odgovor na trgovinu ljudima.

U posebnom odeljku koji se odnosi na međunarodnu saradnju kao strateški cilj, navedeno je ostvarenje stalne međunarodne i regionalne saradnje.

U cilju uspostavljanja uspešnog nacionalnog mehanizma za borbu protiv trgovine ljudima, neophodno je vršiti i redovnu analizu delovanja državnih institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija. Tim za borbu protiv trgovine ljudima periodično će sačinjavati izveštaj o rezultatima aktivnosti predviđenih strategijom i akcionim planom koji će biti donet posle usvajanja strategije.

Izveštaji će biti dostavljani Savetu za borbu protiv trgovine ljudima, koji će analizirati rezultate i dostavljati nadležnim organima preporuke za reviziju strateških ciljeva, navodi se u dokumentu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.