Izvor: B92, 05.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija za pse-lutalice

Beograd -- U Beogradu usvojena strategija za rešavanje problema pasa-lutalica.

Posebna pažnja usmerena je na uzroke velikog broja napuštenih životinja. Problem lutalica do sada je uglavnom svođen na rešavanje posledica, a sada se, na osnovu analiza, u strategiji navodi da glavni razlog za veliki broj životinja na ulicama leži u neodgovornosti vlasnika i pravnoj praznini u toj oblasti.

Prema poslednjem istraživanju, u 10 beogradskih opština ima oko 4.600 pasa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a glavne mere baziraju se na sterilizaciji, kaže Elvir Burazerović iz koalicije beogradskih udruženja za zaštitu životinja. "Jedna ženka i njeno žensko potomstvo za samo šest godina mogu da za sobom ostave 67.000 jedinki. Iz toga se jasno vidi zašto je sterilizacija ključna metoda u smanjenu i kontroli pasa-lutalica", kaže on.

U izradi strategije učestvovala su i udruženja za zaštitu životinja, a osnovana je i komisija za njeno sprovođenje. "Trenutno je na teritoriji grada haos kada je reč o odnosu čoveka i životinja, vlasnika i životinja, gradske uprave prema napuštenim životinjama, jer praktično ne postoje registrovani vlasnici, registrovane životinje, registri udruženja za zaštitu životinja, ne zna se ko steriliše. Nadam se da će strategija, konkretan akcioni plan, postaviti dobre okvire kako bismo zajedničkim snagama rešili veliki problem efikasno i humano, da ćemo zadovoljiti i one koji sebe nazivaju ljubiteljima životinja i one kojima napuštene životinje smetaju, s parvom", kaže Burazerović.

Strategija će biti sprovođena kroz saradnju svih nadležnih državnih i lokalnih organa, a značajna je i podrška za donošenje Zakona o zaštiti životinja, koji će popuniti prazninu u oblasti prava i obaveza vlasnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.