Izvor: B92, 17.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija za podsticaj rađanja

Beograd -- Nacrt strategije za podsticaj rađanja predviđa punu naknadu trudnicama za vreme bolovanja i novac za mlade bračne parove.

Predviđeni su i dodaci za treće i četvrto dete. Strategija bi trebalo da bude usvojena u septembru. Ovaj dokument, u koji je Beta imala uvid, predviđa osam ciljeva: usklađivanje rada i roditeljstva, ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta i snižavanje psihološke cene materinstva.

Ciljevi strategije su i promocija reproduktivnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravlja adolescenata, borba protiv neplodnosti, zdravo materinstvo, populaciona edukacija i aktiviranje lokalne samouprave.

Među merama za postizanje tih ciljeva jesu naknada u punom iznosu za vreme trudničkog bolovanja, povećanje dečjeg dodatka i povećanje broja korisnika, kao i isplata materinskog dodatka nezaposlenim majkama od rođenja do navršene tri godine života detata.

Od 2010. godine uvelo bi se pravo na porodični dodatak za treće i četvrto dete u visini najniže osnovice doprinosa do punoletstva deteta, a od 2008. godine i besplatni udžbenici tokom celog školovanja za treće i četvrto dete.

Nacrt strategije predviđa i ukidanje PDV-a za hranu, odeću, obuću i opremu za decu do tri godine.

Predlaže se umanjenje dohotka za oporezivanje za iznos naknade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta, na ime izdržavanog člana porodice, na troškove boravka dece u predškolskim ustanovama, putne troškove i troškove stanovanja deteta za vreme osnovnog i srednjeg školovanja.

Porodici sa decom gde je jedan roditelj mlađi od 35 godina nude se i olakšice pri kupovini prvog stana kroz obezbeđivanje povoljnih stambenih kredita, kao i kredita za započinjanje biznisa.

Strategijom su definisani i konkretni programi za brže i lakše zapošljavanje mladih, posebno žena, i sprečavanje njihove diskriminacije, a posebno se naglašava značaj oca u podizanju deteta.

U cilju podizanja nivoa rađanja u Srbiji, predviđena je i stručna pomoć parovima sa problemima steriliteta, uz obezbeđivanje besplatnih lekova za prva dva pokušaja lečenja.

Predviđa se formiranje odbora za stanovništvo, porodicu i decu, na nivou lokalne samouprave, i posebnog fonda za podršku porodici sa decom, na nacionalnom nivou, a sredstvima fonda obezbeđivalo bi se ostvarivanje uvećanih prava koja nisu mogla da se ostvare iz budžetskih sredstava.

Javna rasprava o Nacrtu strategije trebalo bi, prema najavama ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića da počne tokom nedelje, a Vlada bi konačnu verziju trebalo da usvoji do kraja septembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.