Izvor: B92, 27.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija održivog razvoja

Beograd -- Na primenu Strategije održivog razvoja, u narednih 10 godina potrošiće se više od 20 milijardi evra.

Ta strategija je jedan od uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju. Profesor Poljoprivrednog fakuleteta u Beogradu Radmilo Pešić naveo je danas na konferenciji za novinare da će na rešavanje problema zaštite životne sredine primenom tog dokumenta u Srbiji za isti period biti izdvojeno oko šest milijardi evra.

Izradu Strategije održivog razvoja odobrila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Vlada Srbije 2005. godine, a taj dokument predstavlja odnos ekologije i privrede kojim se omogućava ekonomski i sočijalni razvoj uz očuvanje prirode, rečeno je u okviru javna debate u Beogradu.

Partneri na projektu u čijoj je izradi učestvovalo 40 eksperata vladinog i nevladinog sektora su kabinet potpredsednika vlade, Program za razvoj UN (UNDP) i Agencija za međunarodni razvoj, navedeno je u

prezencatiji.

Prema rečima menadžera projekta Jovan Protić, 7. decembra u Pančevu biće završena javna rasprava o Strategiji koja je vođena u 18 gradova.

Finalni nacrt dokumenta biće predat Vladi Srbije do kraja godine, rekao je on i dodao da bi Strategija održivog razvoja trebalo da bude usvojena u parlamentu do aprila 2008. godine.

Protić je naveo da Strategija ima tri aspekta - ekologiju, ekonomiju i socijalni aspekt, da je izradu dokumenta inicirao ambasador Švedske u Srbiji 2005. godine, te da je do sada u nju uloženo 650.000 evra.

Sam pojam održivog razvoja definisan je kao razvoj koji zadovoljava potrebe čovečanstva, bez umanjenih mogućnosti da buduće generacije zadovolje svoje egzistencijalne potrebe.

Savetnik potpredsednika vlade Zoran Cvijanović pojasnio je da je Strategija održivog razvoja dogovor između države i građana.

On je dodao da se u Beogradu, prosečno, dnevno polome dve i po klupe, te da je takav dokument neophodan da "podseti na patriotizam".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.