Strategija alternativnih sankcija u Srbiji

Izvor: RTS, 14.Maj.2013, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija alternativnih sankcija u Srbiji

Srbija prvi put dobija zakonsku mogućnost za vanzavodsko izvrešenje sankcija, rekao ministar pravede Nikola Selakovićna na predstavljanju Strategije razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija u Srbiji. Tim dokumentom se predviđa širenje mreže Kancelarija za alternativne sankcije.

Širenje mreže Kancelarija za alternativne sankcije jedan je od ciljeva Strategije razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija u Srbiji, rekao je ministar pravde i državne uprave Nikola >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Selaković.

Osim Strategije, predstavljena su i dva zakona - Zakon o probaciji (nadzor nakon odsluženja kazne) i izvršenju krivičnih sankcija.

Ministar Selaković je u izjavi novinarima, u pauzi okruglog stola "Odgovor na izazove u sistemu izvršenja krivičnih sankcija", rekao da će Srbija prvi put dobiti Zakon o probaciji, odnosno zakon koji tretira vanzavodsko izvrešenje sankcija.

"Imamo sankciju rada u javnom interesu, ali se ona ne primenjuje dovoljno, jer nisu stvoreni uslovi da se primenjuje. Zatekli smo sedam kancelarija za alternativne sankcije u čitavoj Srbiji, a dogovoreno je otvaranje još sedam. Cilj nam je da u svakom sudu u Srbiji postoji takva kancelarija", rekao je Selaković.

On je rekao i da od oko 350 osoba, samo oko 60 njih se bave radom u javnom interesu, naglasivši da bi taj broj trebalo da bude veći.

"Hajde da promovišemo što više takav način izvrešenja onih kazni koje su inače kratke, to su kazne koje se izriču na 10 ili 20 dana, a koje su za državu apsolutno neisplative i neefikasne. Nemojte da kazna zakona za nekoga predstavlja odmor, gde će imati gde da jede, šta da pojede i računa na neku manju fizičku aktivnost", poručio je ministar pravde.

Prema njegovim rečima, ovakav vid izvršenja kazne funkcioniše u svim evropskim, dobro organizovanim državama.

Govoreći o Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Selaković je naveo da je u njoj zaposleno 4.000 ljudi, a da Strategija razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija u Srbiji, za narednih sedam godina predviđa poboljšavanja i promene u svim onim segmentima u kojima će aktivnost Uprave postati još bolja i efikasnija.

Vršilac dužnosti šefa misije OEBS u Srbiji Pola Tidi rekla je da nacrt strategije, koja postavlja osnovu za unapređenje zatvorskog sistema u Srbiji, u skladu sa ciljevima OEBS-a i doprinosi napredovanju Srbije na putu ka EU.

Tide je ocenila i da novi zakon o izvršenju krivičnih sankcija uvodi efikasan sudski nadzor nad izvršenjem krivičnih sankcija, što je od ključnog značaja za zaštitu prava zatvorenika.

Ona je istakla da novi zakon o probaciji po prvi put detaljno reguliše primenu alternativnih sankcija i mera i uvodi odgovarajuću brigu o osobama koja su odslužila kaznu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović saglasan je da u Srbiji treba izricati više alternativnih kazni.

On je istakao da je broj zatvorenika nakon donošenja Zakona o amnestiji značajno smanjen, te da varira između 10.200 i 10.400 i da će još biti smanjen, kako stižu odluke o amnestijama pojedinaca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.