Strani izdavači udžbenika u Beogradu

Izvor: Politika, 01.Jul.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani izdavači udžbenika u Beogradu

Nama bi odgovaralo da unesemo mnogo više metodičkih inovacija, ali nas ograničavaju i programi i komisije koje odobravaju udžbenike, kaže Ljiljana Marinković

Do pre nekoliko godina, Srbija je imala samo jednog državnogizdavača udžbenika, a danas knjige za osnovne i srednje škole objavljuju 73 izdavača. Prosvetne vlasti tvrde da je kvalitet udžbenika podignut i da je počeo da se uvodi red u tržište školskih knjiga.Ovihdanatematikomudžbenika u Beogradusu se bavilii >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstavnici izdavača udžbenika iz inostranstva.

LjiljanaMarinković,direktorkaizdavačkekuće„Kreativnicentar”bilajedomaćin redovnegodišnjesedniceUpravnogodboraEvropskogudruženjaizdavačaudžbenika(EEPG).Ova organizacijaobuhvataizdavače iz20 zemalja, od Finske i Švajcarske do Portugalije, Rusije i Grčke, a princip je da iz svake zemlje može biti samo jedan izdavač. „Kreativni centar” je gotovo od samog svog uključenja u udžbeničko izdavaštvo u EEPG, a sada je i jedan od pet članova UO.

– Ovo je naš „prozor u svet”, prilika da razmenimo informacije o najvažnijim problemima u vezi sa udžbeničkim izdavaštvom u Evropi, da promovišemo nagradu za najbolji evropski udžbenik, razvijamo mrežu edukativnih radionica. Svaki izdavač se trudi da sazna šta je to što se u svetu udžbenika dešava, a ovde se iz prve ruke saznaje koji su problemi, teškoće, kakve se promene dešavaju u obrazovnim sistemima – kaže za naš list Ljiljana Marinković.

Problemi su raznoliki, nastavlja sagovornica, nije isto biti izdavač u Finskoj i u bivšim jugoslovenskim republikama. Osnovna razlika je u odnosu države prema izdavačima, kaže. Kolege iz Finske i Nemačke će, na primer, o ovom skupu izvestiti svoje ministre obrazovanja.

– Nama je neophodna dugoročna politika koja će biti stabilna. Neophodno je da izdavači znaju šta će se događati u narednom periodu, a ne da svake godine imamo nešto potpuno novo. To je veoma stresno i za izdavače i za roditelje i decu, to nije dobro ni za koga, jer se tako knjige rade na brzinu. Drugi problem je što mi, kao privatni izdavači, stalno iznova treba da dokazujemo da je u redu to što postojimo iako smo dugo u ovom poslu – objašnjava Ljiljana Marinković.

Finska nema ni licenciranje izdavača niti odobravanje udžbenika od komisija; izdavaštvo nije na formalan način kontrolisano od države. Sagovornica ipak kaže da to ne znači da „može da piše ko šta koće”, jer ako izdavači naprave loše knjige,sutra učitelji te knjige neće birati.

– Sve zavisi od rezultata koji učenici postižu i u skladu s tim učitelji biraju i udžbenike. Tačno je i da u mnogim zemljama postoji odobravanje knjiga od komisija, ali njima je cilj da pomognu izdavačima da dođu do što boljih udžbenika, a kod nas se dešava da zbog jedne slovne ili formalnegreške odbace izuzetno kvalitetan udžbenik na kojem je rađeno više godina – tvrdi direktorka „Kreativnog centra”.

Na pitanje da li naši udžbenici prate savremene događaje, poput sudskih presuda, rehabilitacija i slično, ona odgovara da to najviše zavisi od školskih programa koji se retko redovno i iz korena menjaju, tako da samiizdavači nemaju mnogo prostora da nešto promene.

– Nama bi odgovaralo da unesemo mnogo više metodičkih inovacija, ali smo u mnogo čemu ograničeni, ne možemoda napravimo knjigekakve hoćemo, jer nas u tome ograničavaju i programi i komisije koje odobravaju udžbenike. I priča o besplatnim udžbenicima se više svodi na socijalno pitanje, što i mi naravno razumemo, ali se tu zanemaruje metodička inovativnost i savremenost tih udžbenika, što bi trebalo da je važnije za proces obrazovanja. Tek nam sledi diskusija o tome kakav je udžbenik potreban da bi u našoj zemlji obrazovanje bilo bolje – dodaje Ljiljana Marinković, koja je završila svetsku književnost.

Vesna Fila, pomoćnica ministra prosvete, smatra da je poslednjih nekoliko godina podignut kvalitet udžbenika i da se i privatni i javni izdavač trude da on bude što viši.

Sigurna sam da će za pet godina Srbija imati izuzetno kvalitetnu ponudu udžbenika, zato što će izdavači morati da osvajaju tržište kvalitetom, inovativnim pristupom, moraće da prate svetske trendove u izdavaštvu, nastavi, napredovanje IT tehnologija”, smatra Fila.

Ivan Pribićević, direktor Sektora za strategiju i razvoj u Zavodu za udžbenike, smatra da zakon treba što hitnije promeniti, kako bi se omogućila ravnopravna utakmica na tržištu.

S. Gucijan

objavljeno: 02.07.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.