Izvor: Blic, 22.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranački rat ili pronevera

Stranački rat ili pronevera

Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) još uvek proverava dokumentaciju NIS-a, kako bi utvrdila da li su osnovane sumnje da su čelnici nacionalne naftne kompanije interventnim uvozom 80.000 tona nekvalitetne sirove sirijske nafte, a po ceni kvalitetnije, zloupotrebili službeni položaj, nezvanično saznaje 'Blic' u NIS-u.

Direktora NIS-a Željka Popovića sumnjiče da je tim uvozom proneverio 2,7 miliona dolara razlike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ceni kvalitetne nafte (koja je navodno plaćena) i nekvalitetne sirijske nafte (koja je kupljena).

S druge strane, u kuloarima se govori da je to politički rat koalicionih partnera, Demokratske stranke Srbije i G17 plus koji bi da svog čoveka postavi na mesto direktora nacionalne naftne kompanije.

U NIS-u juče nisu želeli da daju informacije o tom slučaju, a do Željka Popovića je i dalje nemoguće doći. Jedina informacija koju je to preduzeće moglo da saopšti novinarima bila je o kvalitetu i rafinerijskoj preradi sporne nafte.

Kako Savo Bogojević, pomoćnik generalnog direktora NIS-a za rafinerijsku preradu i dugogodišnji direktor pančevačke Rafinerije nafte, tvrdi, u pomenutoj sirijskoj nafti bilo je 61 odsto lake i 39 odsto teške nafte.

- Kada je to pomešano, bilo je 2,14 odsto sumpora u nafti koja je prerađena sa niskosumpornom TENGIS naftom koja ima 0,6 odsto sumpora - rekao je Bogojević i dodao da je od toga prerađeno 65.000 tona nafte čiji je kvalitet usklađen sa našim standardima.

Bogojević još tvrdi da sa ekološkog stanovišta tu nije bilo nikakvih problema, jer se takva sirijska nafta već prerađivala u pančevačkoj Rafineriji i da je dobijeni proizvod sasvim dobar. J. S. Polić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.