Izvor: B92, 14.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkovalo oko 200 škola?

Beograd -- Sindikati tvrde da je u više od 200 osnovnih i srednjih škola održan štrajk upozorenja zbog uslova rada.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Miodrag Skrobonja rekao da štrajkači jutros nisu održali prvi čas. Oni protestuju zbog nepostojanja Posebnog kolektivnog ugovora, najave otpuštanja zaposlenih u prosveti i neizrađenog mehanizma socijalnog programa.

Skrobonja je kazao da je štrajk upozorenja održan u gotovo svim gradovima Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da neće biti nastave ni na prvom času u popodnevnoj smeni. On je naveo da Unija neće dozvoliti podele otkaza bez potpisanog Posebnog kolektivnog ugovora i adekvatnog socijalnog programa, neophodnih za zbrinjavanje prosvetnih radnika i zaposlenih u prosveti.

I Forum beogradskih osnovnih škola, pored Unije sindikata, najavio je da će organizovati štrajk upozorenja kako bi privoleo ministra prosvete na razgovor o problemima školskog sistema u Srbiji. U saopštenju Foruma ne precizira se na koji će način štrajkovati beogradske škole.

Vuksanović: Nema otpuštanja

Ministar prosvete i sporta Srbije Slobodan Vuksanović kaže da je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije dogovoreno da neće biti otpuštanja prosvetnih radnika.

Vuksanović je dodao da nijedan prosvetni radnik neće biti otpušten dok se ne obezbedi potpisivanje kolektivnog ugovora, koji bi pratio i odgovarajući socijalni program. "U vezi sa eventualnim viškom zaposlenih, za sve pojedinačne slučajeve direktori škola moraju se obratiti direktno Ministarstvu prosvete i sporta", dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, na jučerašnjem sastanku bilo je "malo reči" o potpisivanju kolektivnog ugovora jer predstavnici sindikata "znaju" da se kolektivni ugovor potpisuje sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom za rad, a da je Ministarstvo prosvete i sporta samo "posrednik i posmatrač".

Međutim, Miodrag Skrobonja je rekao da se kolektivni ugovor ipak potpisuje sa Ministarstvom prosvete i sporta. Unija je upozorila i da, ako izostane dogovor o kolektivnom ugovoru, 560 škola-članica tog sindikata 1. septembra neće početi novu školsku godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.