Štrajkači zatvorili opštinu

Izvor: Glas javnosti, 07.Jul.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkači zatvorili opštinu

KURŠUMLIJA - Nekoliko stotina radnika preduzeća ŠIK „Kopaonik“ i Modne konfekcije „7. jul“iz Kuršumlije blokiralo je juče ujutru ulaz u zgradu opštine i nije dozvolilo ulazak radnicima uprave i rukovodstvu opštine. Radnici nemaju nameru da se odatle povuku dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi i traže da u Kuršumliju dođu ministar ekonomije Mlađan Dinkić i premijer Mirko Cvetković kako bi se na licu mesta upoznali sa problemima ovih preduzeća.

Prema rečima predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << UO „Kopaonika“ Borivoja Uroševića probleme ove firme može da reši Ministarstvo ekonomije preuzimanjem duga prema javnim preduzećima.

- Mi samo tražimo da budemo primljeni na razgovor kod ministra Dinkića. Iako pokušavamo više od dva meseca, iz tog Ministarstva nismo dobili nikakav odgovor. Smatramo da je za to odgovorna lokalna samouprava koja nema prohodnost prema državnim organima - kaže Urošević.

On objašnjava da radnici mogu da privuku pažnju državnih organa samo radikalnim protestima i zbog toga neće dozvoliti rad opštinskoj upravi sve dok u Kuršumliju ne dođu ministar Dinkić i premijer Cvetković.

Predsednik opštine dr Zoran Vučković kaže da razume radnike koji nekoliko godina nisu primili plate, ali smatra da se problem ovih preduzeća može rešiti samo u institucijama sistema, a ne na ulici.

- Radnicima se manipuliše, a iza svega stoje opozicione stranke (DSS i SRS) koje žele da destabilizuju vlast. Pojedine vođe radnika nemaju moralno pravo da govore u njihovo ime jer su uzeli socijalni program i još pre nekoliko godina napustili preduzeće. Bojim se da tu ima i ličnih interesa, jer su u „Kopaoniku“, iako ne radi, zaposleni neki ljudi na direktorskim mestima, a u slučaju stečaja prvo se namiruje rukovodstvo firme - kaže Vučković.

TRANSPARENTI

Na protestu su mogli da budu viđeni razni duhoviti transparenti poput: „Ko ovde ne poludi, taj nije normalan“. Transparentom „Otimaju sirotinji da bi se provodili po moru. Isterajmo košturke iz opštine“, pisac aludira na predlog čelnika da se u Kuršumliji gradi termoelektrana na drva, granje, lišće i koštice. Da je i politika umešala prste govori transparent: „OO DS je pogubniji od radijacije. Dosta građana Hirošime je preživelo. Od ove lokalne vlasti niko nema šansu da preživi“.

KO JE GLADAN, A KO ŽEDAN

Predsednik opštine je reagovao na prozivke radnika da lokalna samouprava ništa ne radi i da treba da podnese ostavku. Povišenim tonom je rekao da to nije tačno i da ovih dana kreće realizacija projekta za poboljšanje vodosnabdevanja građana.

- Kakvi projekti. Gladni smo! - čulo se glasno negodovanje radnika.

- Neko je i žedan - odgovorio je Vučković.

Urošević odbija tvrdnje predsednika Vučkovića i kaže da je to manir nesposobne vlasti.

- Radnike je na ulicu izvela glad i beda, a ne politika - kaže Urošević.

Tokom razgovora bilo je i teških reči na račun opštinskog rukovodstva, a pominjane su i metle. Na zvižduke nezadovoljnih predsednik opštine Vučković je odgovorio da je dvadeset godina igrao košarku i da ga od tada zvižduci samo stimulišu.

Dok su ispred ulaznih vrata opštine trajali razgovori, zaposleni u opštinskoj upravi su u nekoliko manjih grupa pratili razvoj događaja. Stekao se utisak da većina opštinara nije ni došla na posao jer su znali da neće moći da uđu u zgradu.

Oko osam sati predsednik opštine je sa delegacijom radnika „Kopaonika“ i konfekcije otputovao u Beograd, na ranije zakazani sastanak sa ministrom za rad i socijalna pitanja Rasimom LJajićem.

Incidenata nije bilo a protest je sa pristojne udaljenosti pratilo desetak policajaca.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.