Štrajkači se vezali lancima na mostu

Izvor: S media, 02.Nov.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkači se vezali lancima na mostu

Sedam štrajkača invalida rada i bivših radnika preduzeća “Iskra-metal” danas su se vezali lancima za most u centru Novog Pazara i blokirali saobraćaj, tražeći na taj način isplatu neisplaćenih ličnih dohodaka. Oni traže isplatu oko 20 neisplaćenih plata i isplatu razlike u ličnim dohocima od 1991. do 2003. godine.

Halko Društinac, predesednik Podružnice invalida rada u ovom preduzeću i jedan od štrajkača, kaže da su oni prevareni od strane predstavnika lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << samouprave, koji su im obećali zakazivanje sastanka u Beogradu sa predstavnicima ministarstava ekonomije i rada i socijalne politike, radi rešavanja problema.

* Preduzeće "Iskra metal" je u stečaju od 2005. godine, a prošle godine je privatizovano. Novi vlasnik preduzeća nema nikakve obaveze prema bivšim radnicima, a predstavnici gradske vlasti su do sada više puta izjavljivali medijima da ne mogu da im pomognu.

"Ja sam se pre 15 dana zatvorio na nekoliko sati u prostorijama Gradske uprave, tražeći tako ispunjenje naših zahteva, a visoki funkcioneri, na čelu sa gradonačelnikom, su mi obećali da će sledeće nedelje zakazati sastanke sa nadležnim institucijama. Verujući im na reč, napustio sam zgradu Gradske uprave, a od tada nas niko nije kontaktirao i mi smo morali da se odlučimo na ovaj korak. Od naših zahteva nećemo odustati do smrti. Ministar Rasim Ljajić nam je prilikom posete obećao rešavanje problema, ali od tada nas nije zvao, a ni odgovarao na naše pozive i sms poruke", kaže Društinac za Blic.

Društinac dodaje da oni već osam meseci štrajkuju u prostorijama Udruženja tekstilaca i da su sve institucije, od Vlade do raznih ministarstava, upoznate sa njihovim problemom.

Dok razgovaramo sa njim, jednom od vezanih radnika, koji prima dijalizu, dolazi teško i ekipa Hitne pomoći ga odvodi u bolnicu. Ostali radnici ostaju na mostu, vezani lancima jedan za drugog, kažu tu će ostati dok svima ne pozli. Većina Novopazaraca koji su prolazili mostom, zastaju i upućuju reči podrške štrajkačima.

"Ovo je sramota za društvo, za državu i grad, šta su dozvolili. Da se ljudi vežu lancima da bi dobili teško zaradjeni novac, oni traže samo ono što je njihovo", u glas je reklo više prolaznika.

Niko od predstavnika vlasti, koje smo kontaktirali, nisu želeli da daju izjavu navodeći da Gradska uprava nije mesto za rešavanje problema ovih radnika, već nadležna ministarstva.

Društinac kaže da njih desetak štrajkuje u Udruženju novopazarskih tekstilaca, dok je ih je još toliko na kućnom i bolničkom lečenju.

On ističe da se štrajkačima duguje oko 11,2 miliona dinara, po pravosužnoj presudi koja se već pet godina ignoriše.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.