Izvor: B92, 05.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkači izbačeni iz "Jumka"

Vranje -- Obezbeđenje direktora "Jumka" izbacilo iz prostorija te kompanije 20 radnica koje štrajkuju, kaže predsednica štrajkačkog odbora.

Snežana Veličković je rekla da je "16 plaćenika Miodraga Tasića na najbrutalniji način žene sa devetog sprata vuklo za ruke i noge, nanoseći im povrede po celom telu, izbacivši ih napolje". Veličkovićeva tvrdi da je tom prilikom prema njoj, ali i prema drugim radnicama primenjena "neprimerena i prekomerna sila". Pored fizičke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sile, oni su i verbalno vređali radnice, dodala je ona.

Veličkovićeva tvrdi i da je incident prijavljen policiji, ali je ona odbila da interveniše i da je intervenisala Hitna pomoć, ali su lekari odbili da prave bilo kakve zapisnike o nanetim povredama.

Radnici "Jumka" su dva meseca u legalnom štrajku, ne prihvatajući da pređu na rad u kompaniju "Zamber" čiji je vlasnik britanski biznismen kiparskog porekla Jan Savas.

Oni su primili predugovore o prelasku na rad u "Zamber", posle čega je sa tim upoznata Republička inspekcija rada koja je uzela izjave od radnika u štrajku i od rukovodstva, ali, za sada, nema povratne informacije o tome šta je zaključak inspekcije, rekla je ona.

Veličkovićeva je dodala da radnici "Jumka" nisu dobili platu za prošli mesec, ali da je direktor Tasić imao para da plati "izbacivače".

"Bez primene sile"

Zamenik generalnog direktora Jumka Goran Trajković kazao je da je obezbedjenje angažovano na osnovu odluke Upravnog odbora.

"Štrajkači više nisu radnici Jumka i nema više ni razloga da se zadržavaju u upravnoj zgradi, a obezbedjenje je celu akciju izvelo bez primene sile", rekao je on.

Štrajkači: Bahatost obezbeđenja

Radnica konfekcije Nadežda Novković potvrdila je da su štrajkače, uz primenu sile, izbacili pripadnici privatnog obezbedjenja "Sektra".

"Tačno u 4.45 uniformisani radnici obezbedjenja upali su u prostoriju gde štrajkujemo i bahato počeli jednu po jednu radnicu da vuku hodnicima uz uvrede", kazala je ona.

Radnica Sladjana Zlatanović kazala je da je po hodnicima bilo guranja, povlačenja i šutiranja, a da su radnici obezbedjenja najbahatiji bili prema predsednici Štrajkačkog odbora Snežani Veličković.

"Nju su četvorica tipova uhvatila za noge i ruke i sa devetog sprata je izneli i ostavili pred ulazom u upravnu zgradu", priča Sladjana Zlatanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.