Izvor: B92, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk vojnih invalida u Zrenjaninu

Zrenjanin -- Petoro članova Udruženja ratnih vojnih invalida iz Zrenjanina počelo je danas štrajk glađu.

Oni traže smenjivanje načelnika Odeljenja za urbanizam zrenjaninske opštine Nikole Halasa. Štrajkači takođe traže da se reše nagomilani problemi sa kojima se suočavaju, a koji se odnose i na članove Udruženja porodica palih boraca u ratovima od 1990. godine. Oni Halasa optužuju za zloupotrebu ovlašćenja i opstrukciju pri rešavanju problema ratnih invalida.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Štrajkači u saopštenju navode da zrenjaninska opština nije obezbedila zemljište za gradnju stanova za ratne vojne invalide i porodice palih boraca, kao i da nije obezbeđeno besplatno korišćenje javnih parkirališta članovima tih udruženja.

Oni opštini zameraju i što nije omogućeno postavljanje spomen obeležja palim borcima, učesnicima rata od 1990. do 1999. godine.

Od lokalne samouprave Zrenjanina posebno se traži izveštaj o utrošku sredstava Fonda solidarnosti za gradnju stanova ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca, kao i izveštaj o trošenju sredstava koje lokalna samouprava dobija od igara na sreću.

Nikola Halas je odbacio sve optužbe dva udruženja. Opštinski funkcioner je lokalnim medijima rekao da postoji spremnost da se obezbedi zemljište za gradnju stanova, ali da je smetnja "formalno-pravne prirode", jer se takvo zemljište ne može ustupati udruženjima, već resornoj vladinoj instituciji.

"Ova udruženja su o tome obaveštena, ali ništa nisu preduzela da se taj formalni problem reši", rekao je Halas.

Prema njegovim rečima, i problem završetka gradnje spomen-obeležja je formalno-pravne prirode, jer se nadležne institucije još nisu dogovorile gde i na koji način treba graditi spomenik.

Dodao je da se stanovi solidarnosti u Zrenjaninu efikasnije dodeljuju nego u ostalim opštinama.

"Od 1991. do sada dodelili smo 25 stanova članovima porodica poginulih u ovim ratovima, a ovih dana se raspisuje i konkurs za dodelu stanova solidarnosti u zgradi sagrađenoj u ulici Potiska 1", rekao je Halas.

Opštinski funkcioner je naveo da postoje problemi sa omogućavanjem besplatnog parkinga, jer je stiglo 75 zahteva, što prema njegovim rečima ne odgovara realnim potrebama.

Štrajkači su, međutim, odbacili objašnjenja opštine i najavili nastavak štrajka glađu do ispunjenja zahteva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.