Izvor: Blic, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk upozorenja sindikata javnih preduzeća 22. novembra

Konfederacija slobodnih sindikata saopštila je danas da će 22. novembra organizovati jednočasovni štrajk upozorenja, zbog najava početka ubrzane privatizacije državnih preduzeća bez šire javne rasprave.



Kako se navodi u saopšenju te konfederacije, koja okuplja sindikate javnih preduzeća, štrajk upozorenja biće održan u prostorijama tih kompanija od 12 do 13 sati.

Glavni odbor za sprovođenje štrajkačkih aktivnosti navodi da je odluka o jednočasnovnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štrajku upozorenja doneta jer Vlada ingoriše zahtev Konfederacije da se održe sastanci na koji bi sindikati izneli mišljenje o načinu privatizacije javnih preduzeća.

Članice Konfederacije, kako se ističe, nisu zadovoljni medijskom kampanjom Ministarstva ekonomije koje najavljuje početak ubrzanja privatizacije i time što se donose dokumenta i propisi o tome bez razgovora sa sindikatima.

Najavljenima izmenama zakonskih propisa, prema oceni sindikalaca, zaposlenima u javnim preduzećima oduzima se pravo na dobijanje dela kapitala podelom besplatnih akcija.

Sindikati velikih državnih sistema su nezadovoljni i ignorisanjem Predloga zakona o korporativizaciji javnih preduzeća i privatizacionom registru, koj su, kako navode, 2006. godine podneli Skupštini Srbije drugi put, u ime 500.000 građana.

U Konfederaciji slobodnih sindikata nalaze se sindikati Telekoma, PTT-a, NIS i drugih velikih državnih sistema.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.