Izvor: B92, 09.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u psihijatrijskim klinikama

Beograd -- Nastavljen je generalni štrajk zaposlenih u psihijatrijskoj ustanovi "Dr Laza Lazarević" u Beogradu.

Predstavnik granskog sindikata za zdravstvo i socijalnu zaštitu Nezavisnost iz te ustanove Goran Mladenović za B92 objašnjava da to podrazumeva minimum procesa rada, odnosno zbrinjavanje samo akutnih stanja, odnosno prijeme onih koje dovedu policija i Hitna pomoć, a da će svi ostali biti upućeni na druge psihijatrijske klinike koje nisu u štrajku.

"Na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odeljenjima se štrajk odvija uz minimum procesa rada, određen zakonom o štrajku, što znači da su naši ležeći pacijenti zbrinuti, te da sa te strane ne postoji ništa što može da ugrozi njihovu bezbednost i zdravlje", kaže on.

Mladenović ne očekuje da neko od nadležnih dođe i obrati se štrajkačima koji zahtevaju isplatu psihijatrijskog dodatka i povećanje plate nemedicinskom osoblju, dodajući da više ne veruju Ministarstvu, bar ne u ovom sazivu.

"Rešili smo da više ne nasedamo na njihove trikove, budući da nas već tri godine lažu i obmanjuju. Spremni smo da štrajk držimo dokle god se ne pojavi neko ozbiljan ko može da ispuni ono što se dogovorimo i ono što potpiše", rekao je Mladenović.

Prema informacijama sindikata Nezavisnost, štrajk u Institutu za lečenje bolesti zavisnosti Teodor Drajzer produžen je na dva sata tokom radnog vremena. U toj ustanovi očekuju da će takav režim biti do kraja naredne nedelje, a da će potom i oni ući u generalni štrajk.

U nekom obliku štrajka su i psihijatrijske ustanove u Kovinu, Vršcu, Novom Kneževcu i Nišu.

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu i danas je bila obustava rada od 12 do 13 sati, a, prema rečima Branislava

Bradasevića iz te ustanove, iduće nedelje će kje produžiti na dva sata dnevno.

Bradašević je agenciji Beta kazao da se u periodu štrajka primaju samo hitni slučajevi i pacijenti koji imaju terapiju lekom Metadon.

"U ustanovi nema problema, pacijenti su već upoznati sa štrajkom i trude se da dolaze na preglede do 12 sati", kazao je Bradašević.

Šta sve doživljavaju zaposleni

Uprkos generalnom štrajku zbog malih plata od kojih, kako kažu, ne mogu da prežive, zaposleni u bolnici "Dr Laza Lazarević" ipak brinu o oko pet stotina pacijenata koji su tu na lečenju i o svim hitnim slučajevima.

"Briga i nega nad njima traje 24 sata dnevno. Nisu pacijenti krivi što smo mi u štrajku", kaže Dragan Jovičić, medicinski tehničar.

Dragan Atanasković, vozač, kaže da čim jave da ima hitan slučaj, on će krenuti da preveze pacijenta.

Sa obzirom na to da se u ovoj ustanovi leče teški pacijenti skloni agresivnom ponašanju, zaposleni su veoma često izloženi fizičkom nasilju.

"Dovodi ih policija i često ih ne pretresaju, pa nas napadaju sa noževima", kaže radnik obezbeđenjaFemija Burahmani.

Zaposleni kažu da se oni za ova povećanja plata bore još od 2004. i ukazuju na dva moguća rešenja ovog problema: ili da im se ispune zahtevi ili da ih sve otpuste.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.