Štrajk u Univerzitetskoj biblioteci

Izvor: Politika, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u Univerzitetskoj biblioteci

Nezadovoljni visinom zarada, zaposleni u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu juče su počeli štrajk upozorenja. Od 13 do 14 časova naučni radnici i studenti nisu mogli da podignu knjige u biblioteci, ali obezbeđen je minimum procesa rada. Oni koji su već učili u čitaonicama nisu morali da napuštaju svoja mesta u toku štrajka. I u narednih nekoliko dana zaposleni neće izdavati knjige u ovom periodu, a ukoliko im nadležni ne izađu u susret, primeniće radikalniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oblik štrajka.

– Tražimo da se izjednače koeficijenti naših zarada sa platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama koji imaju istu stručnu spremu. Trenutno, naše kolege iz škola zarađuju između 1.000 i 5.000 dinara više – istakao je Milutin Šahović, predsednik Štrajkačkog odbora Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata Univerzitetske biblioteke.

Bibliotekar ili stručni saradnik, koji ima visoku stručnu spremu, zaposlen u Univerzitetskoj biblioteci, kako kaže naš sagovornik, mesečno zarađuje neto 28.202 dinara, a njegov kolega koji radi u školi 32.657 dinara. Takođe, knjižničar sa četvrtim stepenom stručne spreme zaposlen u biblioteci zaradi 16.550 dinara, a njegov kolega iz škole 21.589 dinara.

Šahović ističe da je Univerzitetska biblioteka ustanova koja ima između 6.000 i 7.000 aktivnih korisnika. Knjige u biblioteci, koja postoji od 1926. godine, svakodnevno zatraži između 600 i 1.000 studenata i naučnih radnika, a raspolažu sa dva miliona knjiga i časopisa. Ipak, zbog nedostatka sredstava zaposleni nisu u mogućnosti da obnavljaju fond, jer niko ne daje novac za nabavku novih dela.

– Nove knjige poslednjih 10 godina možemo da vidimo samo ukoliko ih dobijemo. Ljudi dobre volje nam uglavnom poklanjaju beletristiku koja nam ne znači mnogo, jer kod nas dolaze naučni radnici. Tražili smo da se naše potrebe finansiraju iz republičkog budžeta, ali nismo dobili pozitivan odgovor. Takođe, nedostatak novca onemogućuje saradnju sa ustanovama iz inostranstva – kaže Sofija Kojević, član Štrajkačkog odbora, i dodaje da su ranijih godina, uoči Sajma knjiga, dobijali novac za nabavku knjiga. Ove jeseni su opet zaboravljeni.

Zaposleni su istakli da su se na ovaj način pridružili štrajku radnika u bibliotekama u Nišu i Kragujevcu koji su dobili podršku rektorata u ovim gradovima. Iz tog razloga će se Sindikat Univerzitetske biblioteke u prestonici obratiti za pomoć beogradskom Rektoratu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.