Izvor: B92, 12.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk u Požarevačkoj bolnici

Požarevac -- Lekari, farmaceuti i biohemičari u požarevackoj bolnici započeli su štrajk dok direktor Miodrag Ilić štrajk ne priznaje.

Prema navodima štrajkača, oko 20 lekara je tokom vikenda odustalo od štrajka, pod pritiscima direktora i pretnji da će im u suprotnom biti uručeni otkazi, ali im se tokom vikenda i jutros, odlukom da stupe u štrajk, priključilo još najmanje toliko lekara.

Štrajkači tvrde da je uz odluku o štrajku više od polovine lekara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koliko im je potrebno da bi se štrajk smatrao legalnim. Podatka radi, lekari specijalisti dežuraju po 17 sati, za nadoknadu od 400 dinara po dežurstvu.

Direktor centra, Miodrag Ilić, štrajk smatra nelegalnim i kaže da štrajka nema, već da bolnica radi po redovnom režimu, a da će svi koji odluče da štrajkuju biti kažnjeni shodno zakonu. Ilić je najavio otkaze ugovora o radu onima koji se na štrajk ipak odluče: "Ukoliko i dalje nastave sa organizovanjem štrajka, preduzeću sve zakonske mere, uključujući i najrigorozniju, a to je otkaz ugovora o radu, odnosno prestanak radnog odnosa".

Lekari zahtevaju smenu kompletnog rukovodstva, smatrajući poslovanje direktora i njegovih saradnika štetnim po ustanovu i suprotnim zakonu. Lekari zahtevaju da im se vrati režim dežurstava i pripravnosti, ukinut pre oko pola godine, upozoravajući na štetnost organizacije rada koja se trenutno sprovodi, podsećajući na slučaj dečaka koji se ugušio u sanitetskom vozilu pre oko mesec dana na putu od Požarevca ka Beogradu, a da u sanitetu nije bilo dežurnog lekara anesteziologa.

Nakon ovog incidenta vraćeno je pasivno dežurstvo i pripravnost na odeljenju anestezije, ali ne i na drugim odeljenjima u kojima je pripravnost ukinuta pre šest meseci. Osim socijalnih zahteva vezanih za način plaćanja zarada, lekari upozoravaju na štetnost odluke da pripravnosti ne bude kada su u pitanju pacijenti. Neurolog Dragan Kostić kaže da je jedini uslov da se štrajk okonča smena kompletnog rukovodstva: "Mi smo stupili u štrajk zbog nezakonitog poslovanja rukovodstva našeg zdravstvenog centra, što je dovelo do totalne dezorganizacije rada i to se završilo u slučaju desetomesečnog deteta fatalno. Naši su zahtevi njihova smena zbog osnovane sumnje na njihovo nezakonito poslovanje".

Oko 380 hiljada potencijalnih korisnika usluga te regionalne bolnice očekuje da današnji razvoj situacije dovede do rešenja koje bi bilo najbolje za pacijente.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.