Strah u školskim klupama

Izvor: Politika, 10.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah u školskim klupama

Đaci drugog razreda Trgovačke škole izbodeni u sukobu ispred restorana „Šumatovac” osećaju se dobro. – Vesna Živanović-Babić: „Ne smemo da žmurimo. Huligani postoje. Ovo je stvarnost 1.300 đaka škole u centru grada. Ozleđena deca su dobri učenici, aktivno se bave sportom i nisu skloni nasilnom ponašanju. Za poslednjih deset godina, koliko sam direktor, ne pamtim da se nešto ovako dogodilo”

Petorica učenika Trgovačke škole koji su preksinoć nožem povređeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u sukobu u Hilandarskoj ulici i ispred restorana „Šumatovac” u stabilnom su stanju i osećaju se dobro. U Urgentnom centru na odeljenju hirurgije smešteni su M. M. (17), P. R. (17) i D. Đ. (16). Prema rečima Draga Jovanovića, portparola ove ustanove, zbog posekotine slabina M. M. je operisan i oporavlja se. Njegovi drugovi, koji su imali rasekotine na leđima, na lopaticama i iznad bubrega, takođe se osećaju dobro, svesni su i komunikativni.

Dvojica dečaka, M. G. (16) i M. C. (16), smešteni su na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić”

– Učenik M. G. imao je ubod u butinu i rana nije bila nimalo naivna jer je dosta duboka, a i dečak je iskrvario. Operisan je, a sanirali smo mu i ranu na stomaku koja, srećom, nije bila opasna. Sada je pod adekvatnom terapijom. Pomoć smo, zbog rasekotine na trbušnoj duplji, koja nije bila duboka, ukazali i učeniku M. C. – kaže Zoran Paunović, dečji hirurg i ortoped.

U Trgovačkoj školi, u odeljenju drugog razreda smera trgovinski tehničar, juče su se zabrinutost, neverica, donekle i strah ušunjali u školske odaje. Razredni starešina Rajko Raca, profesor fizičkog, dočekao je učenike u učionici iz koje su preksinoć izašla i petorica povređenih dečaka.

– Obišao sam vaše drugare u Urgentnom centru. Jedan je otpušten na kućno lečenje. Dvojica su zadržana na intenzivnoj nezi i u takozvanoj su šok-sobi. Tamo su sa roditeljima. Nismo razgovarali o tome ko ih je i zašto napao. Važno je da su dobro i nadam se da će se brzo oporaviti – saopštio im je i upitao da li iko zna šta je uzrok sukoba.

U učionici muk. Smrknuta lica. Srednjoškolci spustili glave, gledaju u pod.

– Bila sam u Institutu za majku i dete. Posetila sam dečake iz našeg odeljenja koji su posle tuče tamo smešteni. Saznala sam da je neki Dorćolac pretio našem drugu batinama. Videvši da bi ga branila četiri prijatelja iz odeljenja, prvo je otišao. Ali se posle časova vratio „sa ekipom” i onda je bilo šta je bilo – objasnila je jedna od učenica.

Za sukob dečaka na uglu Hilandarske i Cetinjske ulice posle kojeg su umesto kod kuće đaci Trgovačke noćili u bolnicama, direktorka škole Vesna Živanović-Babić kaže da „to nije bila tuča, već napad na pet srednjoškolaca”.

– Naši đaci su izbodeni, nisu bili naoružani, niti su očekivali da će ih neko napasti, jer da jesu verovatno bi i među napadačima bilo povređenih. Posle sedmog časa deca su mirno izašla iz škole. Nedugo zatim, profesor koji je krenuo kući vratio se uzbuđen, zbunjen, prestravljen. Ispred „Šumatovca” zatekao je učenika kako leži u krvi. Odmah smo obavestili policiju Starog grada i Hitnu pomoć. U više navrata policajci su se vraćali u školu javljajući da su našli još jedno dete, pa još dva, do konačnih petoro. Kod jednih su odmah uočili ubodne rane, a kod drugih modrice i podlive – prepričava direktorka.

Napomenula je da škola poseduje obezbeđenje, policajca, video-nadzor i čini sve da se bezbednost đaka i uslovi rada unaprede.

– Ne smemo da žmurimo, da krijemo da se strašne stvari događaju. Huligani postoje. Ovo je stvarnost 1.300 đaka škole u centru grada. A ozleđena deca su dobri učenici, aktivno se bave sportom i nisu skloni nasilnom ponašanju. Za poslednjih deset godina, koliko sam direktor, ne pamtim da se nešto ovako dogodilo – kaže Vesna Živanović-Babić.

Nasilje u školama nije od juče, ali mu se sada pridaje više važnosti i postalo je neiscrpna tema koja posebno okupira medijsku pažnju, smatraju mnogi pedagozi.

– U slučajevima nasilja u školi ne može biti odgovorna samo škola, jer na dete utiče mnogo faktora: kriza u društvu, porodice koje se malo bave decom, vršnjaci, mediji, filmovi uz koje mladi odrastaju. Tuča je bilo i ranije, ali nisu sevali noževi kao sada. Mi smo nekada vaspitavani da odgledamo crtani film pre drugog „Dnevnika” i idemo u krevet. Ali i ti crtaći su bili drugačiji od današnjih. Osim televizije, na razvoj dece utiče i preterano korišćenje kompjutera. Mnogi roditelji nemaju uvid u to koliko dete koristi kompjuter i šta gleda. Granica, ipak, mora postojati. Na decu, ali i na tinejdžere utiče i spavanje. Nije dobro što mnogi od njih izlaze kasno i kasno se vraćaju kući. Treba zaista puno rada da bi se ovo promenilo. Svaka škola treba dugoročno da radi na prevenciji nasilja, jer se ništa ne može postići za nekoliko meseci – smatra Jelena Trtica, pedagog.

M. Simić - B. Vasiljević

------------------------------------------------------

Uhapšeni osumnjičeni za napad

Beogradska policija privela je četiri maloletne osobe koje su učestvovale u tuči u Hilandarskoj ulici, preko puta Trgovačke škole. Uhapšeni su V. M. (15) iz Beograda, zbog sumnje da je izvršio teško ubistvo u pokušaju, kao i I. M. (17), B. R. (18) i L. C. (18) zbog sumnje da su izvršili delo učestvovanje u tuči. Svi su uz krivičnu prijavu privedeni dežurnom istražnom sudiji za maloletnike Višeg suda u Beogradu. Osumnjičeni su učestvovali u tuči u kojoj je pet maloletnika povređeno oštrim predmetima, a jedan od njih je zadobio teške telesne povrede.

------------------------------------------------------

Dva ubadanja u prvom polugodištu

Učenika mašinske škole „Radoje Dakić” K. U. (18) početkom decembra prošle godine je nožem izbo dve godine mlađi srednjoškolac u ulici Miška Kranjaca u Rakovici. Dva dana potom u ulici Miloša Pocerca nožem zvanim lepeza uboden je N. K. (18), đak Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

[objavljeno: 11/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.