Izvor: B92, 19.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od vozova na prugama Srbije

Čačak, Valjevo, Užice -- Stanje pruga srpske železnice je na mnogim mestima veoma nebezbedno, rezultat je istraživanja ekipe B92.

Pre samo nekoliko dana, pet žena izgubilo je život kada je voz udario u njihov kamion. Ožiljci tragedije još uvek su sveži, ali prelaz preko magistralne pruge Čačak-Valjevo ostao je isti kao i pre nesreće, bez zaštitne rampe, iako vozovi imaju odobrenje da jure 100 kilometara na čas.

Mile Jeremić, stanovnik Mršinaca, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je opasno pogotovo zimi: "Od ove vrzine ne vidi se ništa, dok god se ne izađe gore na prugu, gore kada izađeš već je kasno. Ili kada je led ovde. Mnogi se od njih zalete da bi izašli i tako nastradaju."

Osim ovog, postoji još devet sličnih prelaza na samo 35 kilometara pruge. I na njima su se događale tragedije - ljudi su stradali u kolima, na traktorima ili pešice. "Kako se ne bih bojala. Uvek ovde stanem, vodim i unuče u školu. Tu je opasno. Pa i sad je pre nekog vremena jedna ženska isto tako podletela pod voz", kaže Ljuba Marković, stanovnica Mršinaca.

Drugo opasno mesto predstavlja klisura između Užica i Zlatibora, gde prolaze samo vozovi i divokoze. Ekipa B92 uspela je da se probije do jednog proseka između dva pružna tunela. Pre nekoliko meseci, voz sa 120 dece iskočio je iz šina. Da nije bio u tunelu, dogodila bi se katastrofa. Pre tog udesa, grupa užičkih mašinovođa otpuštena je iz Železnice posle štrajka kojim su upozorili na loše stanje pruge u njihovom kraju. U međuvremenu je ministar Velimir Ilić svečano prošao ovom trasom kako bi pokazao da je sve u redu.

Vidosav Radović, jedan od otpuštenih mašinovođa, kaže da radnici tada skidali ledenice sa puta: "Kada je ministar prolazio ovom prugom, očišćena je od kamenja, radilo se 48 sati pre njegovog prolaska." Na istoj pruzi zimus je zabeleženo čak 20 odrona, a dve najmodernije šinske mašine za popravku pruge, vredne više miliona evra, sudarile su se kod Kosjerića, nakon čega su poslate u Nemačku, na kapitalni remont.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.