Izvor: B92, 05.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojković: Lečenje uz pomoć kloniranja

Leskovac -- Genetičar Miodrag Stojković kaže da postoji mogućnost za lečenje dijabetesa kloniranjem.

Stojković u Velikoj Britaniji radi na kloniranju ljudskog embriona u medicinske svrhe, a u četvrtak je na tribini u Leskovcu izjavio da ustanova od koje je dobio licencu za kloniranje ljudskog embriona razmatra njegov predlog za korišćenje ćelija kože bolesnika obolelih od dijabetesa 1.

"Ako dobijem odobrenje, šanse da brže dođemo do leka su veće", kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stojković i dodaje da su eksperimenti na miševima dali pozitivne rezultate.

Stojković kaže da je njegov petnaestočlani tim već zabeležio prve rezultate u kloniranju embrionalnih matičnih ćelija, pomoću kojih je planirano lečenje leukemije, Parkinsonove bolesti i dijabetesa.

"Cela ideja je dobiti dovoljno veliki broj matičnih ćelija koje možete kasnije da 'ubedite' da budu nervne, srčane, mišićne ili bilo koje ćelije, da biste mogli bezbedno da ih vratite pacijentu". Stojković je, međutim, rekao da je put od laboratorije do kreveta vrlo dugačak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.