Izvor: RTS, 18.Apr.2021, 18:54

Stojčić: Početak izgradnje metroa, Novog savskog mosta i Linijskog parka do kraja godine

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da se u Beogradu završava niz značajnih infrastrukturnih projekata i najavio do kraja godine početak izgradnje metroa, Novog savskog mosta i Linijskog parka.
Stojčić je podsetio da se završavaju radovi u Skadarskoj ulici, takođe i radovi na Bulevaru patrijarha Pavla u Rakovici, kao deo unutrašnje magistralne tangente, ali i radovi na spoljnoj obilaznici, prenosi Beoinfo.

"Izvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se veliki broj radova, ali se tek sledeće godine očekuje ekspanzija na značajnim infrastrukturnim projektima. Period pandemije koronavirusa je iskorišćen da se pripreme projekti za igradnju metroa, najveće graditeljske intervencije u zadnjih nekoliko decenija, kao i Linijskog parka koji će u značajnoj meri promeniti karakter jednog velikog dela grada", rekao je Stojčić.
Prema njegovim rečima duboko se ušlo u pripreme za izgradnju mosta preko Ade Huje i novog savskog mosta, koji treba tunelom od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana da spoji savsku i dunavsku obalu.
Nastavlja se, kako je naglasio i sa realizacijom projekta "Beograd na vodi".
 
"Taj projekat za sobom povlači i mnoge druge projekte, ali je i suguran znak za investitore da su Beograd i Srbija više nego pouzdani za investiranje. Od dolaska ove gradske vlasti broj investcija u Beogradu je povećan za pet puta", ukazao je Stojčić.
 
Posebno je važna, prema njegovim rečima i izgradnja socijalnih i jeftinijih stanova poput kompleksa u naselju Ovča, ali i na Makiškom polju. Takođe i nedostajuća infrastruktura i rešavanje nelegalnih naselja i objekata.
Najavio je i urbanizaciju "Mitićeve rupe" na Slaviji koja mora, kako je istakao, da prođe javni arhitekstonski konkurs, uz zadržavanje parka na jednoj polovini parcele.
Istakao je, takođe, da prostor preko puta "Beograda na vodi" u Bloku 18 vapi za urbanizacojom, koja će početi kada se reše pravno-imovinski sporovi.
Ove godine će se, prema njegovim rečima, krenuti i u izgradnju javne garaže u Vlajkovićevoj i Fruškogorskoj ulici.
 
"Očekuje i početak izgradnje Nacionalnog stadina kao i svih pratećih sadržaja, ali i jednog broja fakulteta i kampusa za studente i profesore, kao i nastavak izgradnje škola i vrtića", naveo je Stojčić i najavio nastavak obnove fasada i zgrada od značaja u prestonici.
Najavio je da će se Istorijski muzej Srbije uskoro useliti staru zgradu železničke stanice na rekonsntruisanom Savskom trgu, kao i završetak dela trga iza te zgrade sa budućom metro stanicom.
Takođe je najavio i postavljanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću na pjaceti kod Gundulićevog venca i otkrivanje spomenika Diani Budisavljević u Savskom parku pored Beton hale. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Najveće graditeljske intervencije u zadnjih nekoliko decenija u Beogradu

Izvor: B92, 19.Apr.2021, 10:43

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da se u Beogradu završava niz značajnih infrastrukturnih projekata i najavio do kraja godine početak izgradnje metroa, novog Savskog mosta i Linijskog parka...On je podsetio da se završavaju radovi u Skadarskoj ulici, takođe i radovi na Bulevaru...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.