Što pre rešiti pitanje izbeglica

Izvor: B92, 08.Dec.2011, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Što pre rešiti pitanje izbeglica"

Ženeva -- Srbija je opredeljena da što pre reši pitanje izbeglica i raseljenih osoba, izjavio je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ministar je rekao da Srbija planira da zajedno sa državama regiona u aprilu 2012. organizuje donatorsku konferenciju koja bi imala za cilj prikupljanje 500 miliona evra za rešavanje problema izbeglih i raseljenih.

Dačić je upozorio i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na probleme oko 200.000 raseljenih sa Kosova "koji se nalaze u ostalim delovima Srbije i takođe su tema kojoj treba posvetiti značajnu pažnju u aktivnostima UNHCR-a", saopšteno je Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije.

Govoreći o pitanju ilegalnih migranata i azilanata, Dačić je ukazao da je problem Srbije po tom pitanju dvostruk - veliki broj srpskih

državljana odlazi u zapadnu Evropu tražeći azil.

"S druge strane značajan broj ljudi iz zemlja afroazijskog kompleksa traži azil u Srbiji, tako da ćemo u narednom periodu pitanje

njihovog smeštaja, prihvatilišta za azilante, odnosno ilegalne migrante, morati da rešavamo zajedno sa UNHCR-om", rekao je Dačić.

U Palati nacija u Ženevi juče je počela dvodnevna ministarska konferencija UNHCR-a o problemima izbeglica i lica bez državljanstva (apatrida), u čijem radu učestvuje i delegacija Srbije, koju predvodi Dačić.

Konferencija je organizovana u sklopu obeležavanja 60 godina Konvencije UN o izbeglicama i 50 godina Konvencije UN o smanjenju broja lica bez državljanstva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.