„Sto posto bez duvanskog dima”

Izvor: Politika, 29.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Sto posto bez duvanskog dima”

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, najavljuje pooštravanje odredbi Zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru i predlaže višestruko poskupljenje cigareta, otvaranje mreže savetovališta

Naš Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, sutra će u Beogradu biti obeležen, najpre šetnjom od Kalemegdana do Trga Republike, a onda i druženjem okupljenih. Biće tu mnogo lekara, predstavnika farmaceutskih kuća, naravno, i ministar zdravlja Tomica Milosavljevića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njegovi saradnici iz Komisije za prevenciju pušenja, Kancelarije za kontrolu duvana. U svakom slučaju, moto ovogodišnje kampanje je: „Sto posto bez duvanskog dima”, a jučerašnju konferenciju za novinare na kojoj je najavljen predstojeći hepening Milosavljević je iskoristio da najavi skorašnje pooštravanje propisa i „proterivanje” pušača iz svih zdravstvenih ustanova.

Ministar koji je za ovu priliku imao propagandni šal oko vrata, na kome je bio ispisan slogan „Sto posto bez duvanskog dima”, pobrojao je još štošta što se našim ljubiteljima duvana neće baš svideti. Dakle, Ministarstvo zdravlja će vrlo brzo predložiti izmenu zakona kojim će pušačima biti zabranjeno da sede s cigaretom u zatvorenom prostoru, što znači ukidanje soba za one koji bez duvana ne mogu. Uz to, Milosavljević je istakao da cigarete moraju višestruko da poskupe da bi dostigle cenu u susednim zemljama, da će biti inicirana zabrana oglašavanja duvana, a da će po ugledu na Evropu biti predložena zabrana paljenja cigarete i u zatvorenom prostoru i na javnim mestima.

Da se oni koji sada uživaju sedeći u duvanskom dimu ubrzo ne bi našli na teškim mukama, s obzirom na to da je reč o bolesti zavisnosti, kako je istakao je ministar zdravlja, biće proširena mreža savetovališta za borbu protiv pušenja. I ovom prilikom čulo se da je pušenje svetski problem, s obzirom na podatak da će polovina pušača na planeti – oko 650 miliona ljudi umreti od bolesti izazvanih pušenjem.

S obzirom na to da će sutra biti obeležen naš Nacionalni dan bez duvanskog dima, pomenimo neke od crnih brojki koje je izrekla Tanja Knežević, direktor Instituta za javno zdravlje. Čak 61,7 odsto žitelja Srbije je izloženo duvanskom dimu kod kuće, a njih 45 odsto na radnom mestu. Mladi takođe masovno udišu štetni dim cigareta, čak 70 odsto čitave populacije kod nas, a 96 odsto školaraca u toku dana sedi u raznim prilikama u duvanskom dimu. Ipak, najporaznije je što 37 odsto naših lekara, koji bi trebalo druge da „odgovaraju od pušenja” i objašnjavaju pacijentima da će im oboleti pluća, srce i krvni sudovi, u džepu mantila nose paklicu cigareta. Kodeks koji će uskoro biti usvojen i primenjen zauvek će izbaciti pepeljare iz zdravstvenih ustanova.

Profesor dr Rajko Igić, koji sada živi u Čikagu, još pre 26 godina predložio je i izborio se da bude uveden nacionalni dan bez cigarete. Sentimentalno vezan za 31. januar, i ovog puta podseća da je pušenje veći faktor rizika od arterijske hipertenzije.

– U borbu protiv pušenja sam se uključio ne samo zato što sam farmakolog i toksikolog, već i zato što sam imao priliku da vidim kako se moje kolege lekari u Americi odnose prema pušenju. Kada sam boravio duže od dve godine na postdoktorskom usavršavanju u Oklahomi i Teksasu, uočio sam da tamo veoma mali broj lekara puši. Kod nas je odnos prevalencije pušenja kod lekara i prevalencije pušenja kod opšte populacije bio nešto manji od jedan, dok je u Engleskoj 0,13, u Americi 0,31, a na Bahreinu 0,65. Medicinsko osoblje je pre ostalog stanovništva u mnogim razvijenim zemljama prihvatilo neosporni dokaz da je pušenje štetno, pa su i prvi prestali s upotrebom duvana. Lekari bivše Jugoslavije su, očigledno, mnogo kasnili, a i danas kasne za medicinskim osobljem razvijenih i u tom pogledu naprednih zemalja – podseća dr Igić s kojim smo kontaktirali elektronskom poštom.

A kako je sve počelo?

– Kada sam se vraćao iz Dalasa 1981. godine, u avionu sam razradio ideju o tome kako da počnem širu akciju u borbi protiv pušenja. Zaključio sam da mi Društvo lekara u tome ne može puno pomoći, jer će lekari pušači pružati snažan otpor. Zato sam odlučio da Zavod za farmakologiju i studenti medicine u Tuzli i Jugoslaviji vode tu borbu. Osnovali smo Sekciju za borbu protiv pušenja među omladinom, a u njoj su bili najaktivniji moji studenti. Da bi se naš uticaj koncentrisao na zimski period, predvideo sam da se uvede „Dan bez cigarete – 31. januar”. Taj dan je uskoro prihvaćen u većini republika bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija, Hrvatska), a u manjoj meri i u ostalim republikama – ističe naš sagovornik iz Čikaga.

Nastavi li se kao što je najavio prof. dr Tomica Milosavljević, ipak ćemo početi da ličimo na Evropljane, koji su 2009. najavili kao godinu bez duvanskog dima, jer tada stupa na snagu vrlo rigorozan propis u kome upaljenih cigareta nema ni u zatvorenom prostoru, a ni na javnom mestu.

Rajna Popović

[objavljeno: 30/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.