Stiže li vreme za digitalne udžbenike?

Izvor: RTS, 21.Sep.2015, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže li vreme za digitalne udžbenike?

Đaci u Australiji ubuduće će programiranje učiti od prvog osnovne, pre nego što počnu da uče istoriju i geografiju. Cilj je da tako stečeno znanje potpuno promeni pristup nauci i tehnološkom razvoju zemlje. Na drugom kraju sveta, srpski đaci kompjutere u nastavi ni izbliza ne koriste koliko bi mogli, a pogotovu koliko bi trebalo.
Na portalu "Maša i Raša" – đačka ulica, a u ulici svi predmeti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za prva četiri razreda osnovne škole. I za svaki predmet igrica prilagođena tabletu.

"Sabiranje, oduzimanje, množenje – ne mora suvoparno da uči sa olovkom i listićem hartije ili da uči napamet već ima jako dobro organizovane igrice", kaže Gordana Knežević Orlić iz Izdavačke kuće "Klet".
Da bi deca učila onako kako se igraju, roditelji moraju da plate. Za nastavnike je besplatno korišćenje portala i aplikacija pomoću kojih mogu da brže i lakše spreme čas, ali imaju i obavezu.
"Da radeći sa tim uređajima šalju nama evaluacije, pripreme časa kako bismo za sledeću godinu svi zajedno mogli da priredimo nešto što će im više koristiti u nastavi", navodi Gordana Knežević Orlić.
"Tako će moći da zajedno sa decom te prve korake savladaju, a nakon toga, kad dođu ozbiljniji udžbenici tj. ta digitalna izdanja pravih udžbenika, biće im lakše da to savladaju", ističe Lidija Stanojević iz Izdavačke kuće "Novi logos".
Na prave digitalne udžbenike đaci u Srbiji dugo čekaju, dok njihovi vršnjaci u Sjedinjenim Državama sami prave aplikacije za učenje. Šta sprečava izdavače da ponude tablet koji menja ranac pun knjiga?
"Čekaćemo još izvesno vreme dok ne dobijemo jasne instrukcije od Ministarstva – šta oni podrazumevaju pod digitalnim udžbenikom", kaže Stanojevićeva.
Elektronski udžbenici jesu skupi u fazi izrade, ali je njihovo umnožavanje jeftinije od standardnih. Kada se jednom odomaće, verovatno će usrećiti đake i roditelje, ali i izdavače – neće morati da se bore sa uličnom konkurencijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.