Stiže donacija za aerodrom u Lađevcima

Izvor: Politika, 23.Maj.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže donacija za aerodrom u Lađevcima

Vlada Turske, kaže ministar Rasim Ljajić, uskoro će odobriti obećana sredstva od 10 miliona evra za produženje piste

Kraljevo – Vojni aerodrom u Lađevcima kod Kraljevajerekonstruisan za civilni vazdušni saobraćaj, više puta je i otvaran, ali putnički avioni nikako da polete. Razlog je, po svemu sudeći, neracionalnost, odnosno mogućnost sletanja i poletanja samo manjih aviona, kako se govorilo do stotinu sedišta i kargo letelica do 20 tona tereta. No, ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dobru vest doznali smo, juče, od potpredsednika Vlade Srbije i ministra za trgovinu i telekomunikacije Rasima Ljajića, koji je nedavno bio u sastavu srpske delegacije prilikom posete Turskoj.  – U naše Ministarstvo odbrane, koje je nosilac posla konverzije ovog vojnog aerodroma i u civilne svrhe, pre dva dana je stigla dokumentacija o pomenutoj donaciji od deset miliona evra. Taj novac će biti utrošen za produženje piste od oko tri stotine metara, neophodno proširenje, kao i za podizanje ograde oko aerodroma shodno međunarodnim standardima. Stoga će za te radove uskoro biti raspisan tender a dogovoreno je da glavi izvođač bude turska firma. Podizvođač će biti jedno od naših preduzeća a materijal, naravno, domaće proizvodnje. Smatram da će ovi poslovi veoma brzo biti započeti – naglasio je Ljajić.

Inače, duga je i zanimljiva „istorija“ konverzije vojnog aerodroma u Lađevcima kod Kraljeva. Takva ideja nastala je pre više od jedne decenije, a posebno je bila podstaknuta posle 2000. godine. Rađene su razne studije izvodljivosti, elaborati, planovi... Sastajali su se, dogovarali i potpisivali sporazume predstavnici jedanaest opština, čijim bi stanovnicima, a njih je oko dva miliona, to bilo od prevashodnog interesa. Nešto konkretnije započeto je krajem 2010. godine, nakon što je Kraljevo posetio Mlađan Dinkić, tadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja. No, pošto Dinkić ubrzo više nije bio na toj funkciji a ni u Vladi Srbije, posao su nastavili drugi, ponajviše Dragan Šutanovac, ministar odbrane.

Tako on, prilikom obilaska aerodroma 9. marta 2011, za septembar te godine najavljuje i završetak prve faze prilagođavanja piste i drugih objekata i za putnički saobraćaj. Kako je rekao Šutanovac, kompletan projekat je trebalo da bude realizovan za 32 miliona evra, dodavši da su „godinama ovo mnogi najavljivali, obećavali a mi smo započeli i u septembru ćemo prvu fazu okončati“. Istina, u međuvremenu se rekonstruiše aerodromska pista, gradi se novi kontrolni toranj, pristanišna zgrada, tehnoekonomski blok, civilni deo aerodroma je nazvan „Morava“. I, posle nekoliko meseci, odnosno 25. avgusta ministar Šutanovac ponovo dolazi na aerodrom, kada i rok za prve letove civilnih aviona pomera za oktobar.

Kao što smo već pomenuli, tog meseca je i sleteo prvi putnički avion sa najvišim državnim funkcionerima. Znači, aerodrom je spreman, ali rok za početak redovnog putničkog saobraćaja tada odlažu i najavljuju za proleće. No, proteklog proleća, pred kraj predizborne kampanje, ponovo je upriličena poseta aerodromu pomenutih funkcionera i kandidata za najviše funkcije u državi. Ministar Šutanovac je, u prisustvu predsedničkog kandidata Borisa Tadića, sa turskim ambasadorom Ali Rizom Čolakom potpisao sporazum o donaciji Turske od deset miliona evra – za radove u drugoj fazi kako bi ovde mogli da sleću i putnički avioni sa više od stotinu sedišta. Da bi sve bilo uverljivije, i naš operater JAT je tada najavio i prvu liniju Kraljevo–Istanbul...

Miroljub Dugalić

objavljeno: 24.05.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.