Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendije od 1.000 evra

Stipendije od 1.000 evra

Firme u Srbiji nisu zainteresovane za finansiranje studenata i učenika, a najveći broj studentskih stipendija daje država. Prema podacima Ministarstva prosvete i tri velike strane kompanije daju redovne godišnje stipendije našim akademcima.

- Nedavno je na Univerzitetu u Beogradu osnovan studentski fond, a firmama je ostavljeno da same odaberu da li će finansirati studente ili potrebe fakulteta, kao što su biblioteke, računarski centri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i slično. Međutim, nije bilo mnogo odziva - rekla je za 'Blic' Jasmina Kabadaja, rukovodilac Sektora za staranja o imovini univerziteta, zadužbina i fondova.

Ona je objasnila da ne postoje firme koje doniraju sam univerzitet, osim preduzeća koja daju pomoć određenim fakultetima.

- Beogradski univerzitet stipendira studente iz sredstava svojih zadužbina i fondova. Zadužbine se finansiraju na različite načine, između ostalog, i izdavanjem sopstvenih prostorija - objasnila je Jasmina Kabadaja.

Univerzitet u Novom Sadu ima veći broj donacija i darodavaca. Prema podacima sa sajta Novosadskog univerziteta, osim državnih firmi, kao što je NIS ili 'Vode Vojvodine', studente stipendira još dvadesetak privatnih firmi i velikih kompanija, kao i brojne državne institucije kao što su Trgovinski sud ili Skupština Novog Sada.

Univerzitet i studente u Novom Sadu stipendiraju i srodne institucije u inostranstvu, strane ambasade i vlade, a na spisku smo pronašli i i tri individualna darodavca - profesora Edvarda Ajlanda sa Fakulteta za antropologiju u Prinsu, kao i Ivana Gađanskog i Rastka Maglića iz SAD.

- Na Univerzitetu u Kragujevcu pre dve godine formirana je Fondacija za stipendiranje najboljih studenata. Počeli smo sa 11 stipendija za po jednog najboljeg studenta sa svakog fakulteta na našem univerzitetu. Druge godine je, takođe, stipendirano samo 11 studenata jer naš fond nije obogaćen - kaže Miloš Đuran, rektor Kragujevačkog univerziteta.

Ta Fondacija daje godišnje stipendije u visini od sedam hiljada mesečno, a donatori mogu biti pojedinci ili institucije. Trenutna sredstva obezbedio je grad Kragujevac. Uz pomoć kraljevske porodice Karađorđević, studentima ovog univerziteta pomagaće i Fondacija 'Denis Hejl'. Ta Fondacija će započeti stipendiranje još 11 studenata koji će dobijati oko 100 evra mesečno.

Prorektor Univerziteta u Nišu Miroljub Grozdanović rekao je da taj univerzitet nema posebnih fondova za stipendiranje studenata, osim onih stipendija koje daje država studentima svih univerziteta.

Studente Univerziteta u Nišu već tri godine stipendira Duvanska industrija Niš, odnosno kompanija 'Filip Moris.'

- Stipendisti se ne biraju samo po ocenama koje studenti imaju, već se sagledavaju i druge vrednosti, recimo potencijal - izjavio je Euđenije Sidoli, generalni direktor DIN-a.

U tekućoj godini dve velike strane firme doniraće jedan broj naših studenata. To su 'Koka-Kola HBC Srbija', koja planira sedam stipendija i 'Eurobanka EFG', koja u narednom periodu planira da uloži milion dolara u stipendiranje srpskih studenata.

- U potpunosti podržavamo 'Eurobank EFG' stipendije i smatramo da je ovo jedinstvena inicijativa banke koja podržava visoko obrazovanje u Srbiji. Ovakva inicijativa treba da bude primer drugim institucijama i privatnim organizacijama u Srbiji - rekao je Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sporta.

R. Ž. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.