Izvor: Politika, 07.Feb.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigle plate iz prošlog veka

Grupa radnika Konfekcije „Prvi oktobar” iz Čačka, ugašene 2002, dobila spor protiv Vlade Srbije na Sudu u Strazburu

Čačak – Iako je Modna konfekcija „Prvi oktobar“ iz Čačka likvidirana još 2002, šestoro radnika ovog preduzeća nedavno je primilo razliku u plati za osam godina iz prošlog veka.

Blagodareći presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, njima je sa računa Ministarstva finansija Vlade Srbije isplaćeno od 15.000 do 18.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evra.

– Imali smo pravosnažnu presudu Opštinskog suda u Čačku i molili Ministarstvo rada da nam isplati naše prinadležnosti, ali smo dobili odgovor da u njihovom budžetu ne postoje sredstva za te namene. Zatim smo se pismom obratili ministru Rasimu Ljajiću i primili isti odgovor. Da smo tada isplaćeni, našu državu bi to koštalo oko 5.000 evra po čoveku. Ovako je, sa svim troškovima, izdatak bar četiri puta veći – kaže za „Politiku“ Selimir Ostojić (73), jedan od šestoro upornih tužilaca.

U grupi je, najpre, bilo 29 radnika „Prvog oktobra“ i oni su tužbom iz 1999. pred Opštinskim sudom u Čačku zahtevali da im preduzeće isplati primanja zakinuta od januara 1992. do oktobra 1999. godine.

Tokom suđenja odrekli su se dela tužbe koji se odnosi na poreze i doprinose, putne troškove, topli obrok, regres i minuli rad i na kraju tražili samo razliku između isplaćene zarade i one koja bi im pripala po pojedinačnom kolektivnom ugovoru.

Veće sudije Gordane Tankosić donelo je 5. februara 2001. presudu na osnovu priznanja kojom je „Prvi oktobar“ u obavezi da celoj grupi isplati uskraćena primanja, svakom u različitom iznosu.

Šestoro zaposlenih na primer, koji su se kasnije žalili Evropskom sudu, trebalo je tada da prime između 72.872 i 88.922 dinara. Inače, tog dana kad je presuda doneta, kurs je bio 62,6 dinara za jedan američki dolar, 59 dinara za evro i 30 dinara za nemačku marku.

Međutim, „Prvi oktobar“ je već tada bio na nizbrdici i nije imao odakle da isplati dug. Deo pogona bio je srušen u NATO bombardovanju u proleće 1999, preduzeće je palo u stečaj novembra 2002, a godinu dana kasnije zemljište i preostale hale prodati su jednoj beogradskoj firmi, i na tom mestu je 2005. podignut Tržni centar „Merkator“.

Ostojić veli da su radnici iz stečajne mase dobili po sedam ili osam hiljada dinara, a on je i dalje pokušavao da izvrši pravosnažnu presudu u svoju korist. Nakon molbi upućenih Ministarstvu rada, odlučio je da postupak nastavi pred Evropskim sudom u Strazburu.

– Iz štampe sam saznao da ovakve predmete uspešno vodi advokat iz Novog Pazara Refija Garibović, i obratili smo se njoj. Pored mene, na tužbu se odlučilo još petoro kolega iz one grupe, dok su ostali odustali. Mi smo dali po 150 evra za troškove prilikom utuženja, 2008, i ostalo nam je samo da čekamo presudu koja je, evo, pokazala da smo bili u pravu – kaže Ostojić.

U pomenuti iznos koji je dosuđen bivšim radnicima „Prvog oktobra“, uračunata je, pored glavnice duga, zatezna kamata i naknada od 3.600 evra za nematerijalnu štetu, odnosno pretrpljenu patnju ili troškove.

G. Otašević

objavljeno: 07/02/2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.