Stigle pare, krenule mašine

Izvor: Glas javnosti, 25.Avg.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigle pare, krenule mašine

PARAĆIN - Oko 200 radnika „Štofare“ u Paraćinu, primilo je tri od četiri zaostale zarade i pokrenulo mašine, koje su zaustavili pre šest dana. Lični dohoci, čiji je prosek između 12.000 i 14.000 dinara, isplaćeni su krajem prošle nedelje i prvo su mašine uključene u predionici i tkačnici, a juče je krenula sa radom i dorada, objasnio je novinarima predsednik Sindikata „Štofare“ Slavoljub Stojanović.

- Radnici su dve plate dobili „na ruke“, a jednu preko banke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a gazda radnicima osim još jedne plate duguje i putne troškove za ovu i celu prošlu godinu, kao i doprinos za penziono i invalidsko osiguranje i tri regresa za godišnji odmor - naveo je Stojanović i dodao: - Vlasnik je „našao“ novac i za dug za struju Elektrodistribuciji u Paraćinu, zbog čega je rad u fabrici bio prekinut.

Stojanović napominje da „predstoje razgovori sa gazdom o poštovanju minimalne zarade“ i podsetio da je „sve donedavno fabrika radila u tri smene, roba odlazila na italijansko tržište, a na račun firme nije stizao novac, što je čudno“.

- Jednom nam je gazda svima na ruke dao po 50 evra, kao da nam deli milostinju, uz reči da imamo za hleb i cigarete - istakao je Stojanović i rekao da radnici ne žele milostinju već ono što su zaradili.

Stojanović sadašnju situaciju u nekada tekstilnom gigantu Srbije, naziva „očajnom i pravim rasulom“, navodeći da u proizvodnim pogonima nema ni pijaće vode koja je isključena zbog dugovanja.

Radnici vodu piju iz aparata koji je u pogonu sa najvećom prašinom, ili idu po vodu van fabrike, u komšijska dvorišta. Zbog isključene vode neupotrebljivi su toaleti, a higijena je ravna katastrofi, kažu zaposleni u „Štofari“.

- LJudi su u strahu da ne dobiju otkaz, posebno od pre dva meseca kada im je ponuđen na potpis blanko otkazni ugovor, i ocenio to „svojevrsnim psihičkim zlostavljanjem i torturom radnika. Zbog toga i svega ostalog sindikat priprema dokumentaciju i najavljuje da će radnici, ili bar većina, tužbom tražiti svoja prava od poslodavca - zaključuje predsednik Sindikata ove firme Slavoljub Stojanović.

„Štofara“ u Paraćinu, nekada najstarija i najpoznatija industrija tekstila „Branko Krsmanović“ u Srbiji i ovom delu Evrope, sada je vlasništvo Italijana Sebastijana del Karbonare.     

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.