Stigla vam je pošta iz Kine – može li u njoj da bude i koronavirus

Izvor: RTS, 29.Jan.2020, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigla vam je pošta iz Kine – može li u njoj da bude i koronavirus

Koronavirus je uveliko prešao granice Kine. Sa porastom broja obolelih raste i broj pitanja – koje ponašanje je rizično, da li je bezbedno otvarati pošiljku iz Kine, itd. Odgovore na pitanja dali su epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje Beograda.
Kada treba da se izolujeSvaka obolela osoba sa simptomima respiratornih infekcija treba da ostane kod kuće sve do prestanka povišene telesne temperature. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukoliko temperatura ne opada posle tri dana ili se pojavi otežano i oslabljeno disanje, neophodno je da obolela osoba konsultuje lekara.
Treba li svi da nosimo hirurške maskeHirurške maske treba da koriste osobe sa respiratornom infekcijom da ne bi širile dalje infekciju i moraju maske da menjaju na dva sata.
Da li je bezbedno voziti se GSP-om Prevozom ne treba da se voze obolele osobe. Nakon korišćenja prevoza, obavezno prati ruke toplom tekućom vodom i sapunom.
Treba li na neki poseban način da tretiramo hranu iz KineZa sada nema podataka koji bi ukazivali da postoji povećan rizik. Iz predostrožnosti namirnice životinjskog porekla treba termički obraditi. 
Šta da radimo ako nam stigne pošta iz KineNema potrebe tretirati je posebno.
Granični sanitarni inspektor Raša Milanov rekao je u emisiji "Oko" da nije pristalica komentara da je virus održiv u tako dugom transportu, a sa tim je saglasna i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

"Prenošenje preko materijala i tkanina je na granici nemogućeg, možemo to isključiti", rekla je Darija Kisić Tepavčević.
Kako da zaštitimo svoj organizamDovoljan unos tečnosti, vitamina (sveže voće i povrće), umerena fizička aktivnost, izbegavanje kontakata sa obolelim osobama, obavezna higijena ruku, provetravanje prostorija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabranjene posjete pacijentima u Opštoj bolnici Prijepolje

Izvor: SandzakPress.net, 29.Jan.2020

Zabrana je uvedena po preporuci Zavoda za javno zdravlje iz Užica zbog trenutne epidemiološke situacije i povećanog broja oboljelih od respiratornih infekcija na teritoriji Zlatiborskog okruga. Kako nam je rekla epidemiološkinja iz Zavoda za javno zdravlje iz Užica doktorka Marija Baralić broj...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.