Izvor: Blic, 11.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigao virus gripa tip B

Stigao virus gripa tip B

BEOGRAD (Tanjug) - Stručnjaci Instituta za imunologiju i virusologiju 'Torlak' juče su izolovali virus gripa tip B, varijanta 'hongkong', koji je bio prisutan i u prošloj sezoni, a sadržan je i u ovogodišnjoj vakcini.

- Virus je izolovan u pet od sedam uzoraka koje su lekari domova zdravlja Palilula, Novi Beograd i Voždovac uzeli u sredu od pacijenata koji su imali simptome tipične za grip. Prisustvo virusa dokazano je kod četvoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << školske dece sa teritorije Novog Beograda i jednog deteta sa Palilule - izjavila je dr Živa Vuković, šef odseka za epidemiologiju na 'Torlaku'.

Prema njenim rečima, virus gripa tip B, varijanta 'hongkong' može da izazove samo manje, sporadične epidemije i karakterišu ga blaže forme obolevanja. Nije, međutim, isključeno da je počeo da cirkuliše i virus gripa tip A, koji je znatno infektivniji i prate ga znatno jači simptomi. 'Kod osetljivijih osoba, čak i virus gripa tip B izaziva burne reakcije, uključujući temperaturu do 40 stepeni, glavobolju, bolove u mišićima i povraćanje', napomenula je dr Vuković.

Epidemiolog u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja Beograda dr Predrag Kon ocenio je da će epidemija početi da se širi s polaskom dece u školu, u drugoj polovini februara, ali da se ne očekuje velika ekspanzija ovog virusa.

On je dodao da su u proteklih sedam dana beogradski domovi zdravlja prijavili 12.715 pacijenata sa infekcijama disajnih organa, koji su ličili na simptome gripa.

'Još nije kasno da građani prime vakcinu, koja je jedina sigurna zaštita od epidemije koja je na pomolu', rekao je dr Kon.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.