Stezanje kaiša samo za narod

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 07.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stezanje kaiša samo za narod

BEOGRAD - Vlada Srbije utvrdila je juče predlog budžeta za 2009. godinu, kojim su predviđeni prihodi u iznosu od 698,7 milijardi dinara, a rashodi u visini od 748,3 milijarde dinara. To znači da deficit budžeta iznosi 49,6 milijardi dinara, što je, kako je i dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) 1,5 odsto bruto društvenog proizvoda, prenosi Tanjug.

Usvajanjem Predloga budžeta za 2009. godinu, ispunjen je uslov MMF da državna kasa mora da bude usvojena do 19. decembra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kada bi Bord direktora Fonda trebalo da potvrdi stendbaj aranžman sa Srbijom, koji predviđa i povlačenje oko 520 miliona dolara kredita.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu pošto Vlada Srbije utvrdi Predlog budžeta za 2009. godinu i uputi ga na usvajanje Skupštini Srbije, taj zakonski predlog prethodno treba da prihvati više parlamentarnih odbora.

ZAKON VEĆ U PROCEDURI

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić - Dejanović izjavila je Tanjugu da će Predlog budžeta koji je utvrdila vlada parlamentu „istog momenta ući u proceduru“.

- Radićemo tokom noći na umnožavanju Predloga budžeta i dostavićemo ga poslanicima najbrže, kako bi mogli da pročitaju tekst i da pripreme eventualne amandmane - rekla je Đukić-Dejanović.

VOJSKA OŠTEĆENA

- Vojni budžet za 2009. godinu biće oko 2,1 odsto BDP-a odnosno oko 70 milijardi dinara umesto 2, 4 odsto BDP ili 76 milijardi dinara izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

- Ovaj budžet će usporiti profesionalizaciju vojske, odnosno projekat koji je zacrtan pre šest godina i za koji sam ubeđen da ima podršku, ne samo vlade, već i celokupnog društva - rekao je Šutanovac.

NARODNJACI

Lider Nove Srbije Velimir Ilić ocenio je da je Predlog budžeta „jednostavno ispunio želje koalicionih partnera.

- Ispunio je želje Bojana Pajtića, Bojana Kostreša, Nenada Čanka i Mađara, a nije se vodilo računa o investicijama, nema ravnomernog razvoja Srbije - rekao je Ilić.

On smatra da se zbog teškoća koje nosi punjenje budžeta ne može dozvoliti smanjenje carina, dalje ugrožavanje srpskih proizvođača, marginalizovanje više srpskih proizvoda i stimulisanje uvozničkog lobija.

Prema njegovim rečima, predloženom raspodelom sredstva najgore su prošle centralna, južna, zapadna Srbija i Pomoravlje. Ilićev stav podržao je i predsednik poslaničke grupe DSS-a u Skupštini Miloš Aligrudić, koji je izjavio da „iskreno opozicione stranke ne mogu podržati lošu politiku koju vlada sprovodi preko budžeta“.

Nakon sednice vlade političke partije su na različite načine reagovale o predlogu najvažnijeg zakona. Tako je, recimo, portparolka DS Jelena Trivan ocenila da će budžet omogućiti „ravnomerno raspoređivanje tereta“ svetske finansijske krize, čije posledice oseća i Srbija.

- Budžet koji će se naći pred parlamentom je budžet štednje, a omogućiće nekoliko stvari: socijalnu sigurnost građana, zaštitu za najsiromašnije, kao i razvojnu komponentu, pre svega u onom delu, koji se tiče infrastrukturnih ulaganja i radova - rekla je Trivanova.

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je da naprednjaci neće glasati za budžet i izrazio sumnju da usvojeni predlog ima socijalnu komponentu.

- Poslanici SNS će se u raspravi ponašati kao opozicija i neće glasati za budžet, ali će SNS, nakon što dobije predlog predložiti niz amandmana - rekao je Nikolić .

On je istakao i da je budžet proizvod političkih dogovora stranaka koje imaju ministre u vladi i da ne veruje da je bilo ko pristao na odricanja od privilegija, a nakon informacija o svađama oko raspodele novca.

Sličnog mišljenja je i potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović. On je ocenio da političke stranke na vlasti nisu utvrdile Predlog budžeta za narednu godinu, već su samo postigle kompromis.

- NJih samo interesuje novac koji će doći u njihova ministarstva i to je najočigledniji dokaz da Srbija nema vladu - rekao je Todorović.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) podržaće budžet za sledeću godinu, ukoliko u tekstu zakona bude nedvosmisleno navedeno da će Vojvodina dobiti 67 milijardi dinara, potvrdio je njihov predsednik Balint Pastor.

Ovo stado od naroda u Srbiji zna samo da bleji! Možeš mu usi zavrtati ni A neće reci! Prosto me sramota sto pripadam tom delu srba i toj geografskoj odrednici koja se zove Srbija!

Pogledajte Iracane...oni makar cene slobodu i bore se za nju!Neki dan pobise dva'jestoro u autobusu svojih (iracana) dok su putovali na posao, samo zato što su radili za neku zapadnu firmu!U Iraku nema sanse da postoje "zenetine u crnom,Kandicke,Lihtove,Jovanovic Cedice Tadici

Pajtici........i slicna bagra koja otvoreno za neprijatelje rade.

Srbija mi danas lici na jedno stado ovaca. Vukovi uskocili i samo kolju, dok ovce kao hipnotisane bleje. I glasaju za vukove.

Pa tako i treba, kad je narod stoka.

Tacno, od reci do reci. Cela istina...

Bunio bih se zbog deficita , jer nikako da stigne americki , koji ce ove godine dostici 10 % BNP !!!!!

Ali , ako je u dogovoru sa MMF , onda skidam kapu , [ ne bih i gace kao drugi } . Blago nama i srpskom narodu kada se tako lepo "dogovaramo " sa tudjincima kako da trosimo svoje pare .

Jos samo da se dogovorimo u koliko sati na spavanje , kada ustajanje , sta da se cita /gleda , prica i na kakav nacin da se razmislja ...['dogovor" je u toku ] a ja sledim ove ljudske slobode da kazem sto mi je na dusi .

Iz Ministarstva Srpskog nazadnjastva: kakvo stezanje kaisa! Mi cemo jos i da se raspojasamo, ako treba i kubure na sto, pa udri brigu na veselje! Iduce godine slavimo 9 godina od... Cek', cek', sta ono bese?... Ah da, pobede nad demokratijom i tiranijom naroda, ulaskom u najsvetliju srpsku diktatorsku promenu i evropsku reintegraciju, procese rodjendanskog slavlja i secenje torte, tj. odvaljivanja zemlje komad po komad, politickih lupetanja do mile volje (ne misli se na politicke svadje - toga u Srbiji nema!) i striktnog (na ovo obratiti posebnu paznju!), dakle, striktnog ispunjavanja svih zelja obdanista iz Haga i drugih dogodovstina iz zemlje koja se ne nazire zbog trenutno losih meteoroloskih uslova (pomrcine, zabokrecine, zamagljivanja, lopovluka ili vec slicnog). Posto ovo nema alternativu, predlazem djuvec sa ovcetinom i gusku na podvarku. Narodu, naravno, patka, na zaru ili slicno, ali bezuslovno - patka!.

Patka nego sto sto bi deca rekla i to POGOLEMA ?

laky

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.