Stevo Karapandža predstavio knjigu najdražih recepata

Izvor: Blic, 30.Mar.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stevo Karapandža predstavio knjigu najdražih recepata

Predsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije Uroš Urošević uručio je u IN Hotelu počasnu lentu i plaketu legendi jugoslovenske gatronomije Stevi Karapandži, kojom je potvđeno da je izabran za počasnog člana ove esnafske organizacije. Stevo Karapandža: Kuvao za Tita, Sinatru...

Karapandža je juče doputovao u Beograd da bi lično predstavio svoj peti kuvar "Moji najdraži recepti - Povratak velikog majstora kuhinje!", koji je simultano objavljen kod beogradskog i zagrebačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Profila".

Pozdrvaljajući velikog broj gostiju pre koktela na kome su služeni specijaliteti iz novog Karapandžinog kuvara, prvog posle dve decenije, urednica knjige Tanja Petrović je otkrila da je odlučila da se obrati idolu svoje mladosti sa malih ekrana, prvoj jugoslovenskoj kuvarskoj televizijskoj zvezdi emisije "Male tajne velikih kuvara" nakon što je videla reportažu o njemu i njegoovm restoranu u Švajcarskoj u emisiji Tanje Petrenek, a on je prihvatio izazov i u rekordnom vremenu pripremio knjigu.

Prema rečima Peternekove, koja je autor predgovora srpskom izdanju, dok je Igor Mandić napisao predgovor za hrvatsko, Karapandža je bio predodređen da bude kuvar jer mu je otac bio gostioničar, ali je on krenuo od samog početka, pranja posuđa i čišćenja gajbi krompira i luka, a stigao je da bude najbolji kuvar pasta u londonskom "Savoju" i da priprema taj italijanski specijalitet Frenku Sinatri.

Tito i štrukle

Odgovarajući na pitanja Tanjuga, Karapandža je kazao da je česrto pripremao hranu za predsednika Tita kada je ovaj dolazio u Zagreb i da je najviše voleo narodna jela, pre svega štrukle.

Skromni, još uvek sa neodoljivim osmehom Karapandža je priznao da ga je izuzetno prijatno iznenadilo interesovanje koje su pokazali Beograđani za njega i njegovu knjigu jer nije naviknut na takve hvalospeve.

On je objasnio da je odabrao oko 300 recepata koji su obeležili njegovu četiri decenije dugu karijeru i dodao oko 100 novih kojih nema u njegovim prehodnim kuvarima. Stare recepte je prilagodio danasnsjem vremenu. Vodio je računa da su svi sastojci dostupni.

Potpisivanje knjige

Karapandža će danas u podne biti gost Skupštine grada Beograda, a posle podne će od 16. do 18.30 potpisivati knjige u knjižari „Stubovi kulture" na Trgu Republike.

Nije propustio da se zahvali sponzorima "Gorenju", "Cepteru" i "Vegeti" i supruzi Renati, koja je učestvovala u pripremanju knjige posle svakodnevnog celodnevnog rada u njihoovm restoranu "Sunce" u Cirihu.

U Švajcarskoj, koja je u samom svetskom kulinarskom vrhu, služi gostima internacionalnu kuhinju, ali zavisno do sezone, ima na jelovnku sarme, bakalar na dalmatinski način, štrukle.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Stevo Karapandža predstavio knjigu najdražih recepata

Izvor: S media, 30.Mar.2010

Predsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije Uroš Urošević uručio je u IN Hotelu počasnu lentu i plaketu legendi jugoslovenske gatronomije Stevi Karapandži, kojom je potvdjeno da je izabran za počasnog člana ove esnafske organizacije. ..Karapandža je juče doputovao u Beograd da bi lično predstavio...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.