Izvor: RTS, 08.Nov.2021, 17:30

Stefanović i Adler o saradnji Srbije i SAD u oblasti odbrane

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je sa vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika sekretara odbrane SAD Nejtom Adlerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, o unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane koju su ocenili kao veoma razvijenu.
U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da su dvojica sagovornika navela da iako pitanje KiM ne vide na isti način, saglasili su se da svi problemi i otvorena pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << treba da se rešavaju dijalogom, a u cilju postizanja mira i stabilnosti u čitavom regionu.

Ministar Stefanović ocenio je da saradnja u oblasti odbrane prati razvoj sveukupnih odnosa naših zemalja, koji imaju uzlazni trend, a da će predstojeće bilateralne odbrambene konsultacije Srbije i SAD omogućiti usaglašavanje budućih koraka u njoj.
Stefanović i Adler su dosadašnju saradnju ocenili kao veoma razvijenu, naročito u vojno-vojnoj oblasti, što, kako su se saglasili, potvrđuje i bilateralna taktička vežba "Nebeski most 21", koju su sredinom septembra izveli padobranci Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD.
Ministar Stefanović je istakao da su ovakve vežbe i zajedničke obuke prilika da dve vojske uče jedna od druge, razmenjuju znanja i iskustva, što doprinosi podizanju nivoa operativnih sposobnosti.
Stefanović se ujedno zahvalio na donacijama američke strane našem sistemu odbrane i izrazio opredeljenje naše zemlje da nastavi da koristi mehanizme koji omogućavaju dalju izgradnju kapaciteta Vojske Srbije, kao što je baza "Jug".
Podsetio je da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, a u skladu sa svojim dugoročnim strateškim opredeljenjem da zadrži status vojno neutralne države.
Ponovio je i da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u EU i integracija u evropske bezbednosne politike i strukture.
Zamenik pomoćnika sekretara odbrane SAD rekao je da je uveren je uverenje da će Srbija i SAD u narednom periodu podići saradnju i na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa, posebno u vojnom segmentu.
Adler je istakao i značaj učešća više od 300 pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama UN i EU širom sveta, a dvojica sagovornika su razgovarala i o mogućim nabavkama savremene vojne opreme i naoružanja, koje bi mogle da doprinesu daljem razvoju kapaciteta i jačanju Vojske Srbije.
Takođe je naveo da SAD poštuju činjenicu da je Srbija vojno neutralna država i saglasio se sa ministrom Stefanovićem da je za partnerski odnos potrebno otvoreno razgovarati, čak i kada nemamo iste stavove o svim temama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović sa zvaničnikom Ministarstva odbrane SAD o unapređenju saradnje

Izvor: Danas, 08.Nov.2021

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa visokim zvaničnikom Ministarstva odbrane SAD Nejtom Adlerom o unapređenju saradnje dve zemlje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.