Stefanović: Sistem bezbednosti aktivan, građani mogu da budu spokojni

Izvor: RTS, 02.Jul.2017, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Sistem bezbednosti aktivan, građani mogu da budu spokojni

Ne postoji ozbiljnija teroristička pretnja za Srbiju u ovom trenutku, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je na aerodromu "Nikola Tesla" prisustvovao taktičko-pokaznoj vežbi oslobađanja talaca iz aviona i autobusa koju su izveli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).
"Građani treba da znaju da je bezbednosni sistem zemlje uvek aktivan. MUP danonoćno radi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na tome da bude spreman u svim sredinama i na svakoj tački Srbije da odgovori na svaki izazov, od borbe protiv organizovanog kriminala do terorističkih dejstava", rekao je Stefanović, ponavljajući da ne postoji ozbiljnija teroristička pretnja za Srbiju.

On je istakao da se bez obzira na to radi intenzivno kako bi takva situacija i ostala i da bi građani mogli da budu potpuno spokojni.
Ministar je najavio da će za SAJ kao i za druge jedinice tokom ove godine biti nabavljena nova oklopna vozila domaće proizvodnje.

Prema njegovim rečima, tokom ove godine, radiće se i na nabavci nove opreme i uniformi za SAJ, kako bi ona bila najbolje opremljena, obučena i spremna za sve odgovore.
"Mogu da kažem iz dosadašnjeg iskustva da nije bilo zadataka koji je bio njima dat, a da ga nisu rešili, pogotovo kada se radi o najosetljivijim kriznim situacijama", rekao je Stefanović.
Ministar je rekao da se danas na aerodromu mogao videti deo aktivnosti koje sprovodi SAJ MUP-a Srbije, kao mogući odgovor za svaku vrstu ugrožavanja bezbednosti Srbije, pogotovo kada se radi o najtežim oblicima kriminala, o najtežim krivičnim delima i krivičnim delima vezanim za terorizam, navodeći da SAJ nije jedina jedinica koja se bavi tim poslovima.

Kaže da i u kriminalističkoj policiji postoje odeljenja koja se bore protiv terorizma i ekstremizma i u sadejstvu zajedno ceo MUP radi na tome da ne postoji ozbiljnija ugroženost građana Srbije.
Stefanović navodi da su se na vežbi mogli videti najobučeniji pripadnici naših specijalnih jedinica, najelitnija jedinicu koja je demonstrirala jedan deo svojih sposobnosti da u najkraće vreme uđe u dva vozila i reši takve situacije.
"Ovo su modeli koje možemo da prikažemo i koje ljudi mogu da vide, ali mnogo više toga se dešava u preventivnom delovanju policije i mnogo više ne možemo da prikažemo i mnogo više toga uradimo, da o tome nikada nećemo moći da obavestimo javnost, jer je to deo posla koji je vezan za bezbednosne aspekte koji bi ugrozili bezbednost pripadnika policije i upozorili počinioce o tome šta policija radi da osujeti njihovo delovanje", rekao je Stefanović.
Stefanović: O slučaju inspektora nadležno tužilaštvo
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da on ne rukovodi istragama i da je tužilaštvo nadležno za slučaj građevinskog inspektora koji je slikao njegovu kuću.
Na pitanje zbog čega je inspektor priveden kao N. N. lice iako se predstavio i zbog čega su mu izbrisane fotografije, Stefanović je novinarima rekao da je on štićena ličnost i da mu je drago da su policajci reagovali u smislu da zaštite bezbednost njegove porodice i deteta koje se tu nalazilo.
On je podsetio da su nekoliko nedelja pre dolaska inspektora imali slučaj da je čovek pretio zoljom da će da puca u njegovu kuću.
"Oni su pravovremeno reagovali, pozvali tužioca i postupak ide dalje u skladu sa nalazima tužioca. Niti sam rukovodio tom istragom, niti rukovodim bilo kojom istragom", rekao je Stefanović.
On je dodao da je to dalja stvar koju preuzima tužilaštvo i da sva pitanja moraju da se upute njima.
Kako je rekao, sve ostalo se njih tiče i oni će odgovarati za sve radnje koje policija preduzima.
Stefanović je istakao da je najviše bio zabrinut da li će ispred njegove kuće "nešto da nikne".
"Srećom ništa nije niklo, sve je kako je bilo i ranije. Nijedan kvadratni milimetar bilo čega nije podignut ispred moje kuće", rekao je Stefanović.
Treće osnovno tužilaštvo izvršilo je provere osobe koja je fotografisala kuću prvog potpredsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i utvrdilo da je reč o građevinskom inspektoru opštine Novi Beograd koji je postupao po prijavi, te mu je vratilo fotoaparat.
Policija je u ovom slučaju postupala po nalogu tužilaštva u skladu sa zakonikom o krivičnom postupku, rečeno je ranije Tanjugu u tužilaštvu.
"Nakon što je tužilaštvo obavešteno da je N. N. lice fotografisalo objekat štićene ličnosti, da se predstavilo kao građevinski inspektor te odbilo da se adekvatno legitimiše policija je dobila nalog da, u skladu sa ZKP-om, privremeno oduzme fotoaparat, (kao predmet koji može da posluži kao dokaz u krivičnom postupku)", precizirali su u tužilaštvu.
Policija je, kako su dodali, takođe dobila nalog da utvrdi ko je N. N. lice i ukoliko se zaista radi o službenom licu da utvrdi da li je postupalo u skladu sa svojim ovlašćenjima.
Nakon što su od građana primljena obaveštenja i utvrđeno činjenično stanje, oduzeti fotoaparat je vraćen.
U delu naselja gde živi ministar Stefanović, koji je štićena ličnost, u toku su građevinski radovi.
"Nema razloga da se diže prašina oko SBB-a"
Stefanović je komentarisao i slučaj direktorke SBB-a i njen spor sa TV Ultra i naveo je da MUP ne rukovodi istragama i ne presuđuje, "jer u našoj zemlji radi tužilaštvo".
"Ako sud nešto naloži dužnost je svakog policajca, kao i svakog drugog građanina ove zemlje, kada je sudski nalog pravosnažan da u skladu sa tim postupi", rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje novinara povodom ovog slučaja.
On je ocenio i da ne vidi razlog da se oko toga bilo kakva prašina diže, jer ništa nije urađeno mimo zakona.
"Sigurno se nije radilo o privođenju, već možda o pokušaju uručenja sudskog naloga. Policija radi po nalogu suda i kada sud naloži da nekome uručimo neku vrstu sudskog dokumenta, poziva ili bilo šta slično, policija je dužna da to uradi", objasnio je Stefanović.
On je ponovio da policija postupa po nalogu suda.
"Ako vam sud sutra nešto naloži, hoćete li vi postupiti po nalogu suda u pravnoj državi. Ja mislim da morate", rekao je Stefanović, ponavljajući da se ništa loše nije dogodilo.
Prema njegovim rečima, policija vrši uručenje sudskih dokumenata, ali to ne znači bilo kakvo privođenje, već znači da jedan ili dva policajca dođe i kažu vam da imate poziv od suda.
Kako je istakao, u sudskom pozivu piše kada vas pozivaju, a nakon tog uručenja, svako ima pravo da se putem advokata obrati sudu i da od suda traži promenu termina, ali policija sa tim nema ništa.
Bivši direktor kanala Ultra, Ratomir Kutlešić, pokrenuo je proces privatne krivične prijave protiv izvršne direktorke SBB-a.
Kako navode mediji, s obzirom na to da je ona bila van zemlje za datum kada je trebalo da se pojavi na sudu, njen pravni zastupnik je u skladu sa propisima sudu dostavio avio karte i dokumenta aranžmana, kako bi se termin pomerio.
Sud je pomerio termin, ali je, kako se navodi, zakazao sledeći dok se ona i dalje nalazila na putovanju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ne postoji ozbiljnija teroristička pretnja, bezbednosni sistem zemlje uvek aktivan"

Izvor: BKTV News, 02.Jul.2017

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ne postoji ozbiljnija teroristička pretnja za Srbiju u ovom trenutku...Stefanović je na aerodromu "Nikola Tesla" prisustvovao taktičko-pokaznoj vežbi oslobađanja talaca iz aviona i autobusa koju su izveli pripadnici Specijalne antiterorističke...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.