Stefan će ponovo odlaziti na pecanje

Izvor: Blic, 09.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefan će ponovo odlaziti na pecanje

Idem kući. Uželeo sam se drugova, porodice, košarkaškog terena... Još ne mogu dobro da pomerim ruku, ali čim mi bude bolje, ponovo ću na pecanje - ponavljao je juče Stefan Stajić (13) iz Niša, kojem je strujni udar od 25.000 volti u aprilu prošle godine spržio više od 60 odsto kože.

Posle više od devet meseci lečenja na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu i na klinici u Palermu, dečak, za čije se ozdravljenje molila cela Srbija, juče je dobio otpusnu listu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Uzbuđena sam, srećna. Posle devet meseci borbe i molbi Bogu da se Stefan spase, uspeli smo. Svi nas željno iščekuju. Svi su se oni molili da Stefan preživi. Hvala svima koji su pomogli mom sinu. Hvala Stefanu što me bodrio kada mi je ponestajalo snage i govorio mi: „Mama, ne brini, biću ja dobro". Znam da je najviše poželeo drugare iz škole, košarkaški teren i svog trenera. Oni mu već spremaju poseban doček - priča uzbuđeno Slavica Stajić, Stefanova majka.

Slavica Stajić, za koju lekari kažu da je Majka Hrabrost jer nijednog trenutka nije gubila nadu, naglašava da je najgore prošlo. Stefana sada očekuje banjsko lečenje, ponovne kontrole i korektivne operacije.

- Trebalo je sve ovo izdržati. Stefan je pet meseci u bolničkoj sobi u Italiji bio u izolaciji. Mogli smo da kontaktiramo samo jedan sat dnevno preko staklenog zida - seća se Slavica.

Načelnik Odeljenja za opekotine VMA prof. dr Jevta Kozarski naglasio je da je Stefanova borba za ozdravljenje bila duga i teška.

- Po prijemu na VMA konstatovali smo teške opekotine gotovo dve trećine tela. Elektroopekotine koje je zadobio Stefan su jedna od najtežih povreda organizma. Posle saniranja opekotina započeli smo hirurško lečenje koje smo izvodili planski. Ali nakon sedam operacija došlo je do sepse. U tom trenutku smo procenili da je najbolje da ga pošaljemo u Palermo, gde postoji primena uzgajanih ćelija kože u laboratorijskim uslovima - kaže prof. dr Kozarski.

Tako je Stefan, uz pomoć humanitarne organizacije „Naša Srbija", 16. jula prošle godine otišao na kliniku u Palermo.

- Tokom lečenja u Italiji urađeno je još 12 hirurških intervencija i, što je najvažnije, italijanske kolege su uspele da eliminišu bakteriju iz krvi. Po povratku na VMA 21. decembra prošle godine, Stefan je imao svega jedan odsto opekotina. Mi smo nastavili tretman primarne rehabilitacije. Stefan je sada dobro i može da se vrati kući - kaže doktor Kozarski.

U Stefanovom lečenju učestvovao je i prof. dr Miodrag Jevtić, načelnik Vojnomedicinske akademije.

- Nema većeg zadovoljstva za čelnog čoveka ustanove od ovog koje osećam dok pratim kući velikog i hrabrog momka Stefana. Bitka za Stefanov život verovatno će biti predmet izučavanja budućih generacija studenata - rekao je načelnik Jevtić.

Humanitarna organizacija „Naša Srbija" koja brine o Stefanu zajedno sa još 1.200 ratne siročadi pokrenuće akciju da Stefan i njegova majka, koji su godinama podstanari, dobiju krov nad glavom.

Humani inspektor iz Rakovice

Žarko Stojanović, policijski inspektor iz Rakovice, jedan je od humanih ljudi koji su donirali kožu malom Stefanu.

- Kada sam video šta se desilo Stefanu, nisam razmišljao. Svako je uradio šta je mogao. Najvažnije je da je Stefanu dobro i da se vraća svojoj porodici - kaže Stojanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.