Stazama mamuta od Kike do Vike

Izvor: Politika, 13.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stazama mamuta od Kike do Vike

Tokom upravo završenog „Mamutfesta” u Kikindi, promovisana je ideja da se sva mesta u Srbiji, gde su pronađeni ostaci preistorijskih životinja, povežu u jedinstvenu turističku rutu

Kikinda – Pre tačno 13 godina, u fabrici „Toza Marković”, radnici koji su vadili glinu naišli su na neobičnu prepreku, na dubini od oko 20 metara: bili su to fosilni ostaci davno izumrlog sisara, stepskog slona.

Stručnjaci su utvrdili da je reč o ženki >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << staroj 64 godine koja je imala najmanje jedno mladunče i bolovala od reume. Najverovatnije je bila predvodnik krda, a nađena je na mestu gde je uginula pre pola miliona godina, zaglibivši se u blatu.

Iako je skelet jedan od najočuvanijih na svetu, tek je pre četiri godine potpuno zaštićen i izložen u kikindskom Narodnom muzeju. Mamutica je tada dobila ime Kika. Od tada, njoj u čast, ovde se početkom septembra organizuje dečja manifestacija „Mamut fest”.

– Ovogodišnji festival mi se sviđa više od prošlogodišnjeg, jer ima više radionica. Evo, upravo pravim narukvice i lančiće od prirodnih materijala. Za lepši komad nakita potrebno mi je desetak minuta, a običan izradim za pet – kaže nam trinaestogodišnja Katarina Srdić.

Osim nakita, deca su bila u prilici da Kiki naprave rođendansku čestitku od grančica, kestenja i lišća, oslikavaju platno pećinskim motivima i oblikuju glinu.

Program manifestacije je svojom prezentacijom obogatila i beogradska Geološka i hidrometeorološka škola „Milutin Milanković”.

-Postavku smo nazvali „Putovanje u središte zemlje”, a želja nam je da mališanima približimo geologiju. Pokazujemo im minerale, učimo kako nastaju planine, kako funkcionišu vulkani. Sve je to na tragu festivala posvećenoj Kiki, jer su nam i njeni fosilni ostaci pomogli da bolje razumemo i upoznamo našu planetu – rekla je za naš listučenica škole «Milutin Milanković» Anđela Vučić.

Kao što je javnost upoznata, početkom juna u arheološkom parku Viminacijum pronađen gotovo kompletno očuvan skelet mamuta, koji je nazvan Vika, a reč je o sisaru koji pripada starijoj vrsti od one čiji je izdanak Kika.

Gostujući na „Mamut festu” direktor Viminacijuma Miomir Korać je istakao da Kika i Vika nikako ne smeju da međusobno budu konkurencija:

– Imamo dva očuvana skeleta i ostatke mamuta u Novom Sadu, Jagodini, Smederevu, Negotinu...sva ta mesta treba povezati i napraviti turističku rutu „Stazama mamuta”, koja bi, ubeđen sam, bila više nego atraktivna i za inostrane turiste – istakao je Korać.

S. Miletin

[objavljeno: 14/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.