Stavio gas masku za govornicom Skupštine

Izvor: Blic, 31.Dec.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stavio gas masku za govornicom Skupštine

SMEDEREVO - Ja sam svoj kaiš maksimalno zateg’o. Jedino da prekinem kaiš il’ sebe - kazao je radikal Radmilo Jovanović za govornicom Skupštine Smedereva posle ekspozea gradonačelnika koji je najavio restriktivan budžet i stezanje kaiša u 2009. godini. Ovo je samo jedan od „bisera” kojim su se odbornici smederevske skupštine zasmejavali, ali i pokazivali nivo svoje kulture i brige o građanima, jer su, kako reče jedan od odbornika, „unapredili poljoprivredu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tako što su skupštinu pretvorili u pijacu”.



Smederevski odbornici u 2008. godini radili su puno, ali kada bi kodeks etičkog ponašanja, koji nalaže učtivo ophođenje s poštovanjem, bez diskriminacije i degradiranja, predviđao drakonske kazne, retko ko bi sačuvao mandat.

U opisivanju zagađenosti lokalnog parlamentarizma najdalje je otišao odbornik Milan Lukić koji je tokom verbalnog duela sa bivšim gradonačelnikom iz DSS za govornicom stavio gas masku.

- Ovde toliko zaudara da ćemo uskoro morati da radimo sa gas maskama - poručio je vickasti Lukić.

Osim stezanja kaiša, poslednja sednica Skupštine, protekla je i u dokazivanju muškosti. Nadmetanje je inicirao predsednik Goro Redžić opaskom kako „nije znao da je odbornike trebalo medom i orasima da motiviše da dođu na sastanak”.

- Ja sam mlad, i meni med i orasi ne trebaju. Ovo smatram uvredom. Ako je vama zbog godina to potrebno, vi uzimajte - bio je uvređen Milan Marjanović iz DSS.

Posle polemisanja o afrodizijaku domaće proizvodnje, bilo je govorancije i o veličini „aparata”.

- Čuo sam da gradonačelnik ima veliki aparat, za razliku od bivšeg koji je imao malo manji - osvrnuo se odbornik Marjanović iz DSS zaboravivši da pomene i reč činovnički.

Prepirku je prekinuo gradonačelnik Predrag Umičević rečima „da se muškost dokazuje na drugom mestu, a da je za budžet potrebna pamet i odgovornost”.

Predstavnici naroda u parlamentu u Smederevu nikako da zaborave uvrede, bahato ponašanje, cinizam. Politička neistomišljenost često se izražava bahatim opaskama i vulgarnim dosetakama.

Koalicija SPS i DS nekima je bila neiscrpna tema za diskusije.

- Toliko ste vi demokrate nahvalili Brančeta Stojanovića (SPS) k’o da će da ga ženite. A 5. oktobra hteli ste da ga streljate - izjavio je Dragutin Mirković (SRS).

Izjavama „Velika količina gluposti zamagljuje jedan mozak na ovako malom prostoru” (Drago Sekulović, DSS) ili „Ovde ne bi mogao da izdrži ni nenormalan, a kamoli normalan čovek” (Dragutin Mirković SRS) odbornici katkad sami najslikovitije govore o dostojanstvu Skupštine. Bojan Stamenković iz DSS mišljenja je da „očigledno napredujemo u poljoprivredi, čim smo Skupštinu pretvorili u pijacu”.

Tekovina parlamentarizma za koju se većina odbornika silovito zalaže su televizijski i radio prenosi. Mnogi misle da bi građani imali bolju sliku o odbornicima kada ne bi mogli da čuju sve što oni kažu.

- Ponašanje odbornika pokazuje tužnu političku kulturu. Cinizam, pretnje, uvredljive reči potvrđuju da oni nisu zainteresovani za rešavanje životnih problema birača, već jedino za za prikupljanje jeftinih političkih poena. Svaki trenutak koriste da kolegu ocrne, objasne kako je ružan, prljav i zao, pa građani spas traže isključujući televizore - smatra sociolog Lidija Topić. Topićeva navodi da mediji ne bi trebalo da emituju takve „lakrdijaške govore”. Ipak, mnogi građani ove prenose doživljavaju kao dobar zabavni program posle koga im najčešće i nije do smeha.

Smešne izjave sa sednica

- Ovde ne bi mogao da izdrži ni nenormalan, a kamoli normalan čovek - Dragutin Mirković (SRS)

- Javio sam se za reč, ali sam nisko digao ruku, a vi predsedniče nisko ne gledate - Drago Sekulović (DSS).

- Hoću da pitam kada će u Skupštini da se sprovede zakon o pušenju - Miomir Đukić (SPS).

- To je lepo rekao i potpredsednik gradonačelnika - Stojan Bosić (SPS).

- Na ovoj sednici bilo je malo ekcesa, ali u toleranciji ljudskosti - Živorad Jovanović (Koalicija za bolje Smederevo).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.