Status službenog lica za lekare

Izvor: B92, 23.Avg.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Status službenog lica za lekare

Beograd -- Lekarska komora Srbije je apelovala na ministarstvo zdravlja i parlament da što pre donesu zakon koji bi omogućio uvođenje statusa službenog lica za lekare.

Povodom grubog fizičkog napada na radnom mestu na koleginicu Lekarska komora upozorava da napadi na lekare i medicinske sestre postaju svakodnevna pojava.

Nasiljem nad lekarima nanosi se šteta i pacijentima. Nedopustivo je da lekari leče bolesne a da strahuju za svoj život i zdravlje, dok počinioci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za to dobiju samo prekršajne prijave, saopštava Lekarska komora.

Savez sindikata lekara i farmaceuta Srbije isitim povodom podseća da je već dva puta parlamentu uputio zahtev da se zaposlenima u zdravstvu dodeli status službenog lica za vreme obavljanja posla.

Sindikat ocenjuje da, zbog toga, odgovornost za slučajeve nasilja nad lekarima snose ministar zdravlja i poslanici.

Posle brojnih opomena javnosti da je agresija dostigla visok nivo i da bi kazne trebalo prilagoditi i omogućiti da se napadači procesuiraju prema krivičnom zakonu i izjava ministra zdravlja da se tome kategorično protivi, zaključujemo da lekari i sestre dobijaju udarce upućene zapravo njemu i očajnim reformama zdravstvenog sistema, ocenjeno je u saopštenju.

Sindikat lekara i farmaceuta navodi da ministarstvo zdravlja, u okviru svojih reformi, podstiče agresivnost nezadovoljnih građana i "pričama o neljubaznim i

korumpiranim doktorima, pokazuju ljudima koga treba da biju da bi iskalili bes i ostali nekažnjeni".

Izmenom organizacije službi, koja je proizvela probleme u zdravstvenom sistemu i upućivanjem na zaposlene, kao krivce, ministarstvo zdravlja je veštački napravilo razdor između pacijenata i lekara, a agresiju zbog lošeg stanja društva usmerilo na "bele mantile", zaključuje Savez sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.