Start 95 dinara, a kilometar 35

Izvor: Blic, 09.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Start 95 dinara, a kilometar 35

Niški taksisti poskupeli su start za 15 dinara, sa 80 na 95 dinara, a kilometar vožnje za tri dinara, sa 32 na 35 dinara. Kao razlog poskupljenja navode stalan rast cene nafte, ali i činjenicu da nisu poskupljivali dve godine. Nišlije kažu da će se taksijem voziti samo oni sa dubljim džepom, a običan svet samo u krajnjoj nuždi.

- Dugo smo držali nepromenjenu cenu. A i sada, kada smo poskupeli zbog najnovijeg rasta cena benzina, gledali smo da to bude minimalno. Mislim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su i naše mušterije svesne toga da je sve poskupelo, pa je morao i taksi prevoz. Moramo da pokrijemo troškove i da zaradimo, a na ulici vlada pravi javašluk zbog takozvanih divljih taksista samostalaca, koji su nam nelojalna konkurencija - kaže Dragan Icić, član Upravnog odbora „Euro taksija".

Procenjuje se da na niškim ulicama ima oko 600 legalnih taksista. Taksisti ističu da su i visoke dažbine jedan od razloga poskupljenja.

- Radio, ne radio, samo za dažbine moram da dam svakog meseca 10.500 dinara. Uz to, svakog dana molim boga da mi se ne pokvari auto, jer je popravka dodatni trošak, a nemamo neku ogromnu zaradu. A mušterije, kao mušterije. Žena koju sam često vozio od Filozofskog fakulteta do Gradske bolnice za 100 dinara sada mi kaže da će morati da ide pešice, jer joj je skupo da plati 130 dinara za vožnju - kaže Voja Nikolić, vozač „Bingo plus" taksija.

Taksista Zoran Nedeljković kaže da su sadašnje cene taksi prevoza neminovne.

- Kada pogledate druge cene, realno je da i taksi poskupi. A kada pogledate potrošačku korpu, razumem da ljudi nemaju para - komentariše Nedeljković.

Nišlije nove cene vožnje taksijem posmatraju samo kao deo lanca poskupljenja.

- Poskupljuje ulje, benzin, taksi. Lančana poskupljenja su najopasnija. Ne vozim se taksijem osim u hitnim slučajevima, jer mi je zbog cene nedostupan, kao i većini mojih sugrađana - kaže Nišlija Tomislav Todorović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.