Stari prozori skraćuju dijalizu

Izvor: RTS, 20.Dec.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari prozori skraćuju dijalizu

Pacijenti u beogradskom KBC "Zvezdara" ne mogu da izdrže hladnoću u salama za dijalizu, jer prozori slabo dihtuju, ističe se u pismu Udruženja pacijenata "Renalis". Dijaliza se skraćuje za više od sat vremena, čime se direktno ugrožava njihovo zdravlje. Iz bolnice poručuju da pacijenti nisu ugroženi.

Udruženje bubrežnih bolesnika "Renalis" uputilo je pismo medijima u kome se navodi da pacijenti u beogradskom KBC "Zvezdara" ne mogu da izdrže hladnoću u salama za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dijalizu. Tvrde i da zbog temperature skraćuju tu intervenciju za više od sat vremena, čime se direktno ugrožava njihovo zdravlje. Međutim, u KBC "Zvezdara" kažu da zgrade jesu stare, ali da pacijenti nisu ugroženi.

Prosečan životni vek u Srbiji je 73,7 godina, gotovo koliko su stari i prozori u KBC "Zvezdara". Od ugradnje nisu zamenjivani, ne dihtuju dobro, pa pacijenti i lekari često moraju da budu maštoviti kako bi se zagrejali.

Pacijentkinja Tara Đoga kaže da se uključuju i klima.uređaji, da grejnje radi, a da su neki donosili i grejalice.

"Ima dovoljno ćebadi za sve. Ja nemam nikakve zamerke", kaže Ružica Đorđević.

U Udruženju "Renalis" tvrde da su im se žalili pacijenti koji se leče u toj ustanovi.

"Pacijenti u KBC 'Zvezdara' su mi se obratili tokom prošle sedmice njih petoro koji imaju mesta na dijalizi pored prozora. Oni kažu da ne pomaže ni to što im se u sale unosi i po četiri pet grejalica, što se upale klime i pokrivaju sa četiri, pet ćebadi", napominje predsednik Udruženja bubrežnih bolesnika "Renalis" Zvonko Petrović.

Petrović upozorava da pacijenti ne mogu da izdrže kada je napolju hladno, pa dijalize skraćuju na minimaln'a četiri sata, što utiče na njihovo zdravstveno stanje i povećava smrtnost.

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" otvoren je pre 77 godina. Sve zgrade su stare, ali bubrežni pacijenti nisu ugroženi, tvrde u bolnici.

Direktor KBC "Zvezdara" Aleksandar Milošević kaže da su aparati dobri i da su pacijenti zadovoljni, ističući da problem sa dihtovanjem prozora postoji.

"Po mom mišljenju, to može da se reši. Mislim da je Grad spreman da promeni prozore kao što je na dosta objekata to i uradio. Ipak, suština je u tome da se sagradi nova bolnica", dodaje Milošević.

Do pre pet godina ovaj kliničko-bolnički centar bio je u nadležnosti Republike. Kako napominju iz gradske uprave, od tada do danas uloženo je oko 300 miliona dinara.

"Mi smo do sada renovirali odeljenje hirurhije, ginekologije i krovnu konstrukciju očne klinike", navodi zamenik gradskog sekretara za zdravstvo Aleksandar Stefoski. Prema njegovim rečima, u toku 2013. godine Grad će sagledati šta je sve potrebno da se uradi na odeljenju za dijalizu.

Svakog dana u tim salama boravi više od 200 bubrežnih bolesnika. I lekari i pacijenti tvrde da imaju i većih problema od dotrajalih prozora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.