Stara svetinja u novom ruhu

Izvor: Glas javnosti, Beta, 29.Avg.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stara svetinja u novom ruhu

UŽICE - U zlatiborskom selu Jablanica sutra će svečano biti obeležen završetak radova na restauraciji autentičnog drvenog krova crkve brvnare posvećene pokrovu presvete Bogorodice. Radove u crkvenom kompleksu izveo je Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, na osnovu projekta obnove krovova crkava brvnara u Kućanima i u Jablanici koji je finansirala švedska organizacija Kulturna baština bez granica. Glavni arhitekta na projektu bila je Bosiljka Tomašević, dok su ga tehnički >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << podržali opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor.

Crkva u Jablanici izgrađena je 1838. godine od brvana u pravougaonoj osnovi, sa polukružnom oltarskom apsidom. U porti i pored crkve nalaze se sobrašice, koje su mesto okupljanja stanovnika Jablanice u vreme velikih praznika.

Crkva u Jablanici zakonom je zaštićena 1949. godine kao kulturno dBetao od velikog značaja za Republiku Srbiju. Na inicijativu zaposlenih u muzeju na otvorenom „Staro selo Sirogojno“ 1998. godine ispred crkve rekonstruisan je i napravljen video-zapis narodnog običaja okupljanja.

Zašto uzimate fotke bez pitanja?

http://pedja.supurovic.net/eto-mene-i-u-glasu-javnosti

Ne kradite tuđe slike... Jer objavljena slika bez saglasnosti originalnog autora je krađa ;)...

Dragi Глас Јавности,

sledećeg puta kada na Internetu budete našli fotografiju koja odgovara za ilustraciju vašeg članka, prvo se obratite autoru za dozvolu da je upotrebite. Samim tim što je fotografija na Internetu ne znači da je stavljena u javni domen. Čak i kada nije javno istaknuta licenca pod kojom je objavljena, podrazumeva se da je zaštićena.

S obzirom da je vaš sajt pun reklama, radi se o komercijalnoj upotrebi tuđeg dela.

U krajnjem slučaju, mogli ste makar da stavite potpis poput:

fotografija: Peđa Supurović / http://pedja.supurovic.net/veza/2483

Ni vi ne biste voleli da neko uzima vaše vesti…

Pozdrav

Darko

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.