Staparsko groblje čeka obnovu

Izvor: Politika, 19.Jul.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Staparsko groblje čeka obnovu

Sporo rasvetljavanje rušenja 713 spomenika dalo prostora za nagađanja, a meštanima nije stigla obećana pomoć

Stapar – Meštani sela Stapar nadomak Sombora pamtiće dugo jutro 1. juna kada je njihovo seosko groblje osvanulo sa 713 uništenih nadgrobnih spomenika. Mesec i po dana kasnije Staparci i dalje čekaju odgovor na pitanje ko su počinioci, hoće li im neko pomoći da obnove gotovo trećinu srušenog groblja i da li će zvanične vlasti bar osuditi ovakav >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vandalizam.

U razgovoru sa meštanima Radivojem Ćirićem i Slobodanom Trnjakovim, članovima Saveta Mesne zajednice, saznajemo da im je pomoć obećana iz Pokrajinskog sekretarijata Vojvodine i uprave grada Sombora, ali novac još nije stigao. Policija je, od kada se vandalizam na groblju desio, danonoćno u selu, ali zvaničnih podataka o osumnjičenima nema.

Neposredno posle događaja, u javnosti se pojavilo ime jednog od stanovnika ovog vojvođanskog sela, za koga se pretpostavlja da je počinio vandalizam. Tvrdilo se da je to četrdesetjednogodišnji Z. B., duševni bolesnik, koga je policija navodno i privela i koji se sada nalazi u somborskoj psihijatrijskoj bolnici. Da li on stoji iza vandalizma koji, po broju srušenih spomenika u relativno kratkom vremenskom intervalu, nije zabeležen – znaće se tek kada policija i tužilaštvo završe rad na rasvetljavanju događaja.

Slobodan Trnjakov objašnjava da im je u policiji rečeno da zvanično nije objavljeno ime osumnjičenog i da do sada niko nije uhapšen.

– Većina nas je uverena da to nije mogao da uradi jedan čovek. Mi njega i njegovu porodicu dobro poznajemo, to su siromašni, ali dobri ljudi, niko nikad sa njima nije imao problema, a i sam Z. B. bio je miran. I njegova lekarka je uverena da on to, zbog fizičkog stanja, nije mogao da učini. Ako je jedan čovek za jedno veče, od 22 do 2.30 sati mogao sam da sruši više od 700 spomenika, od kojih su neki teški i po pola tone, onda je to morao biti neki „supermen” – kaže Radivoje Ćirić.

Ipak, ko je mogao to da uradi i zašto je baš odabrao Stapar, ne znaju ni dvojica naših sagovornika.

– Kada biste pitali ljude, svako bi imao svoju verziju, ali to su samo nagađanja. Ne verujemo da je rušenje nacionalno motivisano, iako je uništeno pravoslavno groblje. U blizini je mađarsko selo Doroslovo, sa komšijama nikada nismo imali nesuglasice, a živimo jedni pored drugih još od Prvog svetskog rata – kaže Trnjakov.

Stapar ima oko 4.000 stanovnika, a na pitanje da li je to mogao učiniti neko iz sela, naši sagovornici sležu ramenima i dodaju da je sve moguće. Ono što ih, kažu, najviše boli jeste činjenica da im, osim pokrajinskih vlasti i lokalne samouprave, niko nije pružio bar moralnu podršku i javno osudio ovakav čin.

– Pisali smo predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru Ivici Dačiću, pokrajinskom sekretaru Bojanu Pajtiću. Dobili smo uveravanja da će Pokrajinski sekretarijat povući konkretne poteze da pomogne, a iz Beograda su nam stigla tri lista papira u kojima se otprilike kaže da je slučaj u nadležnosti pokrajine i policije u Somboru. Ni iz SPC niko se nije oglasio – ističe Ćirić.

Staparci danas sređuju porušene spomenike sami, kako znaju i umeju, i do sada ih je obnovljeno više od 200. Ipak, oboreni spomenici i napukle nadgrobne ploče još su raštrkani po celom groblju koje se prostire na oko tri hektara i nalazi se na ulazu u selo.

– Gledali smo koji su spomenici uništeni, da li je neko hteo da se sveti ili da uništava samo određene spomenike, ali smo uvideli da nikakvog sistema nema. Rušeno je kako se stiglo, i porodične grobnice i spomenici stari po sto godina i oni noviji. Negde i po četiri-pet spomenika u redu, negde samo jedan ili dva – kaže Ćirić.

Preko puta groblja nalaze se i prve kuće u selu, ali Ćirić i Trnjakov nam pričaju da ni njihove komšije koje tu stanuju nisu mogle da pretpostave šta se dešava.

– Čuli su tupe udarce, ali kako oni upale svetlo na kući i izađu napolje – lupnjava prestane. Groblje nije osvetljeno, nema zaštitnu ogradu ni čuvara, pa nije nikakav problem noću ući u njega – objašnjava Ćirić.

Mr Dušan Jović, gradonačelnik Sombora, očekuje da će dobiti novčana sredstva iz Pokrajinskog sekretarijata za obnovu porušenog staparskog groblja i kaže da su komisija i sudski veštak koji su izašli na teren procenili štetu na oko 100.000 evra.

– Grad to ne može sam da obezbedi jer su to za naš budžet velika sredstva, ali se nadamo da će pokrajina moći da nam pomogne. Ako oni uplate bar deo potrebnog novca, grad će moći da nadoknadi razliku do punog iznosa – kaže mr Jović i dodaje da, prema njegovim saznanjima, incident nije nacionalno motivisan.

Jelena Beoković

-----------------------------------------------------------

Policija: Imamo dokaze koji ukazuju na počinioca

Ostao je još mali broj mera i radnji koje treba preduzeti, kaže Saša Dmitrašinović, načelnik Policijske uprave Sombora, posle čega će sa tužiocem biti doneta odgovarajuća odluka.

– Istraga ima određene pomake, o čijim detaljima za sada ne mogu da govorim. Prikupili smo više materijalnih dokaza koji nam ukazuju na učinioca krivičnog dela i sve indicije idu u jednom određenom pravcu. Došli smo i do nekih saznanja koja su proširila vreme izvršenja krivičnog dela, odnosno pretpostavlja se da se nije sve desili tokom nekoliko noćnih sati već u dužem periodu. Slučaj smo od početka uzeli prioritetno u rad, a od prvog dana u istragu su uključeni opštinski i okružni tužilac – izjavio je Dmitrašinović.

Načelnik somborske policije ističe da policija nije zvanično saopštila nijedno ime osumnjičenog.

– Znamo da su se već pojavili određeni komentari i sumnje i ponovo pozivam sve koji bilo šta znaju o ovom krivičnom delu da nam se jave, pošto nam se do sada niko nije obratio – kaže Dmitrašinović.

[objavljeno: 20/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.