Stanovi za decu bez roditelja

Izvor: B92, 16.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovi za decu bez roditelja

(Arhiv)

Beograd -- Deca bez roditeljskog staranja od jeseni će moći, o trošku države i Beograda, da žive u privremenom smeštaju.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i grad Beograd potpisali su sporazum po kom Beograd i nadležne službe dobijaju na korišćenje stanove za privremeno zbrinjavanje dece koja više nisu u sistemu socijalne zaštite. Do sada je za nezbrinutu decu obezbeđeno 11 stanova u Srbiji, koja su kupljena iz Nacionalnog investicionog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plana.

Ključevi su namenjeni uspešnim mladim ljudima koji bez roditelja žive u Beogradu. Kako bi se u septembru uselili u neki od šest stanova na Čukaričkoj padini, potrebno je da se školuju ili rade u glavnom gradu. To je prvi put da država i grad tako pomažu nezbrinutima da stanu na noge.

Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu zaštitu, kaže da je suština akcije u nastavku osposobljavanja dece koja izlaze iz domova i ustanova socijalne zaštite. "Pripremamo ih za samostalan život. Ti stanovi mogu biti korišćeni do dve godina, potom će Centar za socijalni rad odrediti nove korisnike", kaže ministar.

Prema podacima Gradskog centra za socijalni rad, oko 60 nezbrinute dece čeka na tu vrstu pomoći. Kako bi se posvetili usavršavanju, oni koji budu živeli u privremenom smeštaju, primaće mesečno i polovinu prosečne zarade u Srbiji.

Radmila Hrustanović, zamenica gradonačelnika Beograda, kaže da je ideja da u svakom od dvosobnih stanova bude četiri do pet korisnika. "Sistem je takav da su korisnici u obavezi da plaćaju troškove održavanja stana, odnosno kiriju, vodu, struju", kaže ona.

Zamenica gradonačelnika je najavila i da će Beograd u pomenute namene osposobiti još pet stanova, u naselju Kamendin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.