Izvor: B92, 02.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovi preskupi, ali cene rastu

Beograd -- Investitori tvrde da će cene stanova rasti, u agencijama kažu da su stanovi i kuće i sada nerealno skupi.

Pad kamata banke očekuju kada proradi Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, koja bi trebalo da počne da radi do kraja godine. Naime, visoke cene novogradnje investitori opravdavaju visokim troškovima za gradsko građevinsko zemljište, a novo poskupljenje očekuju nakon uvođenja Poreza na dodatu vrednost od Nove godine.

Vlasnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencije za promet nekretnina Alka, Kaća Lazarević, međutim, navodi da je u Beogradu sve teže prodati stan, jer su kvadrati' precenjeni. U centru grada cena se kreće oko 1.500 evra, a u širem centru oko 800 evra: "Obično su letnji meseci najbolji za prodaju nekretnina. Ove godine, u ovom periodu, potpuno je zatišje. Promet je skoro sveden na nulu. Ali, ako govorimo o prometu, takva situacija traje već poslednjih godinu dana, što ukazuje da su cene neralno visoke, a da su naše mogućnosti male".

Lazarević navodi da se stanovi uglavnom kupuju za gotovinu, a svega dva odsto na kredit. Istovremeno, u bankama koje odboravaju stambene kredite kažu da se kamate postepeno smanjuju, ali da će biti niže onda kada rizik odobravanja kredita bude manji. Tako, recimo, direktor sektora za kredite u Rajfajzen banci, Miroslava Marinković objašnjava da se stambeni krediti daju na 20 godina, uz kamatu od 10 i po odsto, ako se kredit uzima uz učešće ili uz kamatu od 8 i po odsto ukoliko se polaže depozit: "Ako klijent hoće kredit od 50.000 evra, na dvadeset godina, njemu će rata biti otprilike 480 evra. Na to mu treba plata 960 evra ili da uključi sadužnika, pa će njih dvoje da imaju 960 evra".

Jednocifrene kamate i niže rate iz Ministarstva finansija su najavili prilikom predstavljanja zakona o nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita. Tako bi korporacija trebalo da preuzime na sebe najveći deo rizika i time omogući bankama da stambene kredite daju na sve duže rokove i uz niže kamate. Korporacija bi, prema rečima pomoćnika ministra finansija Gorana Antića trebalo da počne da radi do kraja godine: "Mi očekujemo da će ročnost tih kredita biti 20 do 30 godina i očekujemo da će se kamata kretati na nivou oko 8,5 do 9 posto, što je vrlo vrlo prihvatljivo i da će na taj način doprineti atraktivnosti stambenog kreditiranja u Srbiji, da će biti zamajac razvoja stambene izgradnje i ove kredite učiniti dostupnima širokom krugu naših sugrađana. Kako korporacija bude sve više radila i osiguravala stambene kredite, tokom sledeće godine očekujemo dalje snižavanje kamatnih stopa".

Pomoćnik ministra finansija kaže da će se tokom sledeće godine odobravati sve više stambenih kredita što će doprineti da kamate budu niže i od osam odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.