Izvor: B92, 06.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanković: Manja dugovanja vojske

Beograd -- Dugovanja Vojske Srbije prema dobavljačima smanjena su sa 5,7 na 1,8 milijardi dinara, kaže ministar odbrane Zoran Stanković.

U obraćanju studentima Vojne akademije, Stanković je podsetio da su plate u Vojsci Srbije od septembra povećane u proseku za 20 odsto i najavio da će do 2010. primanja starešina biti duplo veća od sadašnjih. Ministar je takođe rekao da će od oktobra i vojne penzije biti usklađene sa platama aktivnih starešina i vojnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Stanković je kazao da od 550 miliona evra vojnog budžeta čak 75 odsto odlazi na plate i penzije i da je preostalih 25 odsto nedovoljno za opremanje, stvaranje efikasnije vojske i podizanje standarda njenih profesionalnih pripadnika.

On je rekao da je zbog toga ponuđeno na prodaju više od 470 vojnih objekata, a da je plan da se od tog novca finansira izgradnja stanova za 15.210 vojnih beskućnika.

Ministar je rekao da je država odlučila da do 2010. poveća ulaganja u vojsku sa 2,1 na 2,4 odsto bruto društvenog proizvoda, ali da to i dalje neće biti dovoljno za nabavku sofisticiranih borbenih sredstava poput modernih višenamenskih aviona.

Stanković je potvrdio da se potpunom profesionalizacijom do 2010. planira smanjenje vojske sa sadašnjih 42.000 na oko 30.000 pripadnika.

"Očekivali smo ekscese"

Ministar odbrane Zoran Stanković izjavio je da je vojska očekivala da će prilikom promocije diplomiranih studenata Vojne akademije ispred Doma Skupštine Srbije doći do provokacija.

Vojska je iz Vojne policije udaljila vodnika koji je tokom promocije salutirao pred posterom haškog begunca Ratka Mladića, optuženog za genocid i zločine protiv čovečnosti.

"Nismo ga izbacili na ulicu, kao što pišu neki mediji, već je protiv njega pokrenut vojnodisciplinski postupak", precizirao je ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.