Stanje u toplanama zabrinjavajuće

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 28.Jan.2010, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanje u toplanama zabrinjavajuće

Beograd -- Vlada Srbije donela je odluku da pomogne gradovima kojima je zbog neplaćenih dugova i nedostatka energenata, pre svega mazuta, pretilo da ostanu bez grejanja.

Toplane u Srbiji svakodnevno upozoravaju da zbog blokiranih računa ne mogu da nabave mazut. Za njih nije dovoljan ni mazut koji su dobili iz robnih rezervi, jer tvrde da se time problem rešava na kratak period. Pomoć, kako je najavio ministar energetike Petar Škundrić, stiže od države.

Škundrić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da su u najkritičnijoj situaciji sistemi daljinskog grejanja u Zaječaru, Novom Pazaru, Trsteniku, Majdanpeku i u još nekoliko gradova i dodao da je Vlada odlučila da preduzme konkretne mere.

"Energetska situacija u Srbiji je stabilna uprkos tome što je prosečna temperatura najniža za poslenjih 120 godina", kaže Škundrić.

"Ministar energetike Slobodan Milosavljević i ja ćemo napraviti predlog konkretnih mera da bismo, u dogovoru sa lokalnim samoupravama, rešili probleme sistema daljinskog grejanja", rekao je Škundrić.

On je dodao je da je dugoročno rešenje energetskih problema moguće redovnom naplatom grejanja i potrošene struje, i odgovornijim odnosom uprava daljinskih sistema grejanja, kao i većim učešćem lokalnih samouprava.

Zalihe mazuta u velikom broju toplana u Srbiji su sve tanje, a domaćinstva u pojedinim gradovima, poput Zaječara i Priboja, mogla bi ostati bez grejanja već od nedelje.

Usled dugovanja "Srbijagasu”, bio je blokiran i račun "Beogradskih elektrana”, zbog duga iz prošle godine.

Iako je račun privremeno odblokiran, "Elektrane” još nisu uspele da obezbede novac koji duguju "Srbijagasu”.

Kako su u "Beogradskim elektranama” izračunali, račun za energente samo za januar mesec sa ovakvom potrošnjom biće oko tri milijarde dinara, što je duplo više od iznosa koji "Elektrane” naplate mesečno svim svojim potrošačima.

Udruženje toplana Srbije danas je održalo sednicu u pokušaju da reši problem naplate isporučene energije i plaćanja dobavljačima energenata.

Na sednici je zaključeno da je potrebno da se dugovi toplana zamrznu i da se obezbedi kontinuirana isporuka do kraja grejnog perioda.

Dejan Stijanović iz Uduženja toplana Srbije kaže i da grejanje ne može više biti socijalna kategorija u Srbiji.

Koliko je B92 uspeo da istraži, cene grejanja u Srbiji su različite.

Od osam gradova najskuplji je Beograd gde grejanje košta 64,37 dinara po kvadratu, ali ništa manje ne košta ni u Nišu – 62,7, Čačku, Zaječaru i Šapcu.

Nešto niže cene su u Pančevu, Boru - ispod 60 dinara, dok je u Priboju cena 49 dinara po kvadratnom metru.

Beograd: Grejanje 24 časa dnevno

Snabdevanje Beograđana toplotnom energijom odvija se nesmetano i žitelji glavnog grada zbog izuzetno niskih temperatura imaju grejanje tokom svih 24 časa, izjavio je glavni dispečer u "Beogradskim elektranama" Miodrag Radunović.

Radunović je rekao da grejanje imaju svi delovi Beograda i svi korisnici, koji su priključeni na daljinski sistem, da zasad nema kvarova i da se ne planiraju prekidi i isključenja u grejanju, tako da su moguća samo neplanirana, odnosno havarijska.

Do 5. ili 6. februara, očekuju se niske temperature u Beogradu, koje će i dalje biti ispod nule, tako da će i u tom predstojećem periodu građani imati grejanje non-stop, tokom svih 24 časa, najavio je Radunović.

On je istakao da je broj žalbi građana na grejanje tokom proteklih hladnih dana uobičajen i da uprkos ledenom talasu nije povećan.

Temperature u stanovima trebalo bi da iznose 20 stepeni sa odstupanjima od te norme od najviše jednog stepena, precizirao je Radunović.

Građani koji nemaju grejanje i imaju takve probleme mogu da prijave kvar i da se jave na telefon 209-3011, dok oni kojima curi radijator, mogu se javiti na telefon 209-3100, podsetio je Radunović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zabrinjavajuća situacija u srpskim toplanama

Izvor: Glas javnosti, 28.Jan.2010

BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović ocenio je juče da je zbog niskih temperatura i slabe naplate potraživanja trenutna situaciju sa energentima zabrinjavajuća..."Najveće probleme imaju toplane u Trsteniku, Zaječaru, Priboju, Novom Pazaru i Majdanpeku...

Nastavak na Glas javnosti...

Alarmantna situacija u toplanama

Izvor: RTS, 28.Jan.2010

Uprkos veoma niskim temperaturama i rekordnoj potrošnji energenata i struje, energetska situacija u Srbiji je stabilna, rekao ministar Petar Škundrić. ..Energetska situacija u Srbiji je stabilna uprkos niskim temperaturama, izjavio je ministar energetike Petar Škundrić, ukazavši da su rekordni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.