Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanje ranjenog mladića stabilno

Kosovska Mitrovica -- Zdravstveno stanje ranjenog 19-godišnjeg Milisava Ilinčića iz Kosovske Mitrovice trenutno je stabilno. Policija ima snimak.

Ilinčića su sinoć ubola dva mladića blizu mosta na Ibru, što je odmah izazvalo protestno okupljanje Srba. Očevici su ispričali da su dva mladića posle napada pobegla u južni deo Kosovske Mitrovice, naseljen Albancima. Ilinčić je u trenutku napada bio u blizu mosta na Ibru s devojkom, a napadnut je iznenada.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za B92 rekao Milan Ivanović, operacija nad Ilinčićem je obavljena u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice. "Naneta je rana u predelu stomaka, ispod levog rebarnog luka. Povreda je opasna po život. On je prebačen u bolnicu gde je operisan i ocenjujemo da je operacija uspešno završena i da će taj tok biti povoljan", kaže Ivanović.

Portparol policije u Kosovskoj Mitrovici Sami Mehmeti kaže da u dosadašnjem toku istrage još ništa konkretno nije utvrđeno, dodajući da je u gradu mirno i da je okupljanje Srba mirno završeno.

Zbog napada na Ilinčića, a po zahtevu Srba iz severnog dela Kosovske Mitrovice, predstavnici UNMIK i međunarodne policije zabranili su kretanje civilima na mostu preko Ibra sve dok istraga ne bude završena. Komesar UNMIK-policije Kai Vitrup kaže da je istraga u toku, ali da napadači još nisu identifikovani. "Kosovski Albanci su došli iz južnog u severni deo grada. Nedaleko od mosta su prišli mladiću, a postoje i video-trake koje to potvrđuju. Trenutno radimo na identifikovanju osumnjičenih. Most je u ovom trenutku zatvoren i biće ponovo otvoren kada se za to steknu uslovi", rekao je on.

Smenjena dvojica policajaca zbog ranjavanja mladića

Komesar međunarodne policije na Kosovu Kai Vitrup saopštio je da su dvojica policajca suspendovana zbog incidenata u severnom delu Kosovske Mitrovice u kome je nožem izboden mladić srpske nacionalnosti.

Vitrup je na konferenciji za novinare izjavio da su zbog jučerašnjeg incidenta, suspendovana dva policajca, Albanac i Srbin, jer kako je ocenjeno, nisu bili na "visini zadatka".

Vitrup je rekao da policija ima video snimak sa mesta događaja.

"Mi stalno nadgledamo taj deo Kosovske Mitrovice, tako da imamo video snimak tog incidenta. Analiziraćemo snimak i istragom utvrditi šta se stvarno dogodilo", rekao je Vitrup.

Osude napada

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije najoštrije osuđuje napad na Ilinčića i traži od međunarodne zajednice da odmah identifikuje i privede počinioce tog zločina. "Ranjavanje Ilinčića pred očima pripadnika Kosovske policijske službe je dokaz više da na destabilizaciji i stvaranju nebezbednosti za Srbe na Kosovu i Metohiji učestvuju i pokrajinske institucije", navodi se u saopštenju SNV-a.

Premijer Kosova Agim Čeku najoštrije je sinoć osudio napad na srpskog mladića. Čeku je tražio da policija i pravosuđe hitno sprovedu istragu, nađu počinioce i izvedu ih pred lice pravde.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Soren Jesen Petersen pozvao j na smirivanje situacije dok se sprovodi istraga i tražio od svih koji imaju bilo kakve informacije o incidentu da ih daju policiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.