Izvor: B92, 09.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanje ljudskih prava poboljšano

Beograd -- U izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u SCG navodi se da su napori koje je država uložila doveli do poboljšanja.

"Vlada je u značajnom stepenu sarađivala sa Haškim tribunalom u isporučivanju osoba osumnjičenih za ratne zločine. Pokazala je da pred domaćim specijalnim sudovima može efikasno da procesuira složene kriminalne slučajeve; počela je više da se bavi slučajevima ugrožavanja prava manjina i sprovela program zaštite svedoka kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi pomogla borbu protiv trgovine ljudima", piše u izveštaju.

U izveštaju se kaže da je bilo međunacionalnih incidenata i da je policija reagovala neadekvatno, ali da je vlada pojačala saradnju sa političkim liderima manjina. Diskriminaciji su izloženi i homoseksualci, a u tome učestvuju i mediji, zlostavljanje žena je široko rasprostranjeno, a seksualno uznemiravanje je opšti problem, ali je svest o tom problemu niska, piše u izveštaju.

Ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić izjavio je danas da je izveštaj nesumnjivo objektivniji i realističniji nego svi izveštaji međunarodnih nevladinih organizacija koje su se bavili stanjem ljudskih prava u SCG u protekloj godini.

"Moramo učiniti dodatni napor da stanje ljudskih prava bude još unapređeno s obzirom da postoji niz stvari koje treba učiniti u oblasti zakonske regulative i praktičnih mera", rekao je Ljajić. On je naveo da predstoji donošenje zakona protiv diskriminacije, o nevladinim organizacijama, o verskim slobodama i o izbeglicama, čime će se stvoriti širok pravni osnov za zaštitu i unapređenje ljudskih prava.

Neselektivna borba protiv korupcije

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je da je rešenost Vlade Srbije da se obračuna sa korupcijom principijelna i da nema selektivnog pristupa.

"Posle 15 godina odustva bilo kakvog rada po privrednom kriminalu vi sada imate problem ogromnog broja predmeta, i ako mislite da to može da se uradi tokom noći onda budite sigurni da vas taj koji vam to kaže laže", rekao je Stojković na konferenciji za novinare, komentarišući izveštaj američkog Stejt dipartmenta o poštovanju ljudskih prava u Srbiji.

Stojković je, osvrćući se na reakciju Makedonije zbog finansiranja Ohridske arhiepiskopije iz Srbije, rekao da mu niko od zvaničnika te države, u kojoj je do juče boravio u višednevnoj poseti, nije signalizirao da se nešto u odnosu dve zemlje promenilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.