Izvor: RTS, 08.Feb.2023, 20:35

Stanisavljević: Priliv migranata nije alarmantan, popunjeno 45 odsto kapaciteta

Broj ljudi primoranih da beže od sukoba, nasilja, kršenja ljudskih prava tokom 2022. godine prvi put u istoriji prešao je granicu od 100 miliona - upozoravaju podaci UNHCR-a. U Srbiji je tokom prošle godine u prihvatnim i centrima za azil evidentirano više od 124.000 migranata, što je dvostruko više nego lane. Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević kaže za RTS da je trenutno popunjeno 45 odsto kapaciteta, te da situacija u Srbiji nije alarmantna. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević kaže da je trenutna popunjenost prihvatnih centara u Srbiji 45 odsto od ukupnih kapaciteta.

"U ovom trenutku u Srbiji je otvoreno 16 prihvatnih centara, od toga je sedam za azil, a ostalo su prihvatni centri. U njima trenutno boravi 2.655 migranata i možemo reći da smo mi na 45 posto popunjenosti ukupunih kapaciteta Srbije. To vam dovoljno govori da u Srbiji nije alarmantna situacija kada je u pitanju prihvat migranata. Postoji još dovoljno kapaciteta u slučaju povećanog broja dolazaka", rekla je Nataša Stanisavljević.
Zima je, većina izbeglica je prešla hiljade kilometara. Ima li dovoljno garderobe, namirnica?
- Nabavljeno je dovoljno, što putem samih donacija koje smo dobili kada je u pitanju ćebad, garderoba, lična higijena, ali i sve ono što je potrebno da bi jedan centar funkcionisao. Srbija je pokazala da se odgovorno postupa kada su u pitanju migracije.
Prema izveštaju, tokom 2022. godine više od 120.000 izbeglica je prošlo kroz Srbiju, što je dvostruko više nego tokom 2021. Odakle najčešće dolaze, gde najčešće idu? Šta im je cilj?
- Dupliran je broj migranata koji je prošao kroz Srbiju, u odnosu na 2021. kada je bilo 60.000. Pet zemalja porekla koje su bile najzastupljenije u 2022. su Avganistan, Sirija, Maroko, Pakistan i Burundi. Kada su u pitanju njihove krajnje destinacije, možemo samo da pretpostavimo koje su i do sada su to uglavnom bile zemlje zapadne Evrope. Tokom 2022. je prosečno zadržavanje bilo kraće, 16 dana. Što ukazuje da je Srbija apsolutno bila trnazitna zemlja.
To ne važi i za one koji su protekle godine došli iz Ukrajine i Rusije. Koliko ih je došlo od početka sukoba u Ukrajini?
- Prema podacima, više od 145.000 Ukrajinaca je ušlo u Srbiju. Srbija je omogućila privremenu zaštitu. Kada je pitanju sam prihvat građana, omogućen im je smeštaj i Komesarijat je odvojio jedan prihvat u Vranju i tu boravi 72 građana.
U toku 2022. godine, svega 10 osoba je dobilo status izbeglice, 25 pozitivno rešenje o zaštiti. To je više nego inače, ali inače je to malo. Neke od primedbi koje su se mogle čuti jeste da postoji nedostatak pravih informacija u prihvatnim centrima u Srbiji. Kako to funkcioniše? Koliko je komplikovana procedura?
- Svaka država na svoj način reguliše status. Proces mora da traje, jer vi preispitujete određene stavave, ali od trenutka kada izrazite nameru da ste tražilac azila, vi dobijate najpotrebnije, pristup smeštaju. U svim centrima se nalaže i flajeri odštampani na jezicima odakle dolaze.
Od 2015. godine je preko milion i po migranata prošlo kroz našu zemlju, pogledajte koliko njih je zatražilo azil. Apsolutno mi njima jesmo tranzitna zemlja.
Broj iregularnih migranata u Srbiji je gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu. Prethodnih meseci smo mogli da čujemo da Srbija neće biti poligon za migrante. Najavljena je oštrija kontrola granica, da li se očekuje i promena politike kada je u pitanju broj prihvatnih centara?
- Oni će dok traje zimski period biti na ovom nivou, jer mi moramo biti spremni u slučaju većeg priliva. Tako da mi ostajemo na ovom broju koji jeste. Politika prema migrantima je ista, da je ona ostala i humana i odgovorna prema onima koji prolaze kroz njenu teritoriju i onima koji se ovde nalaze.
Ali sa druge strane, mi imamo nultu toleranciju prema onima koji su zloupotrebili gostoprimstvo. Događaji koji su se desili na severu naše zemlje su neprihvatljivi. Zakoni naše zemlje se moraju poštovati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.