Štampa postaje kao neprimereni rijaliti program

Izvor: Akter, 23.Apr.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampa postaje kao neprimereni rijaliti program

Predsedavajući Komisije za žalbe u Savetu za štampu Ivan Cvejić ocenio je danas da pojedine naslovne strane prevazilaze svaku meru, da se na štampu prelivaju neprimereni sadržaji iz rijaliti programa, zbog čega Komisija odlukama nastoji da novinarski posao u očima svih bude posao koji ima jako ozbiljnu društvenu ulogu i mesto

"Mi nismo puritanska grupa zabrinuta za mlade, samo želimo da se profesionalno i odgovorno bavimo poslom, da novinarski posao u očima svih bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << primeran i profesionalan, posao koji ima jako ozbiljnu društvenu ulogu i mesto", kazao je Cvejić na predstavljanju izveštaja o radu Saveta i Komisije u periodu januar-april.

U izveštaju se navodi da je u tom periodu komisija primila 17 žalbi među kojima su dominirale žalbe medija jednih na druge, autorske "krađe", kao i one zbog diskriminacije.

Cvejić je izrazio nezadovoljstvo što se neprimereni sadržaji iz rijaliti programa nalaze i u štampi - tuče, uvrede i pornografski sadržaji za koje se za kratko vreme može utvrditi da krše kodeks.

Cvejić je naveo da rešenje problema vidi u sufinansiranju medija, jer je jedan od preduslova za dobijanje novca iz bužeta, to kako neki medij stoji pred Savetom za štampu.

Ukoliko je neko učestalo na meti žalbi za necivilizovano ponašanje, imaće manje šanse za dobijanje sredstava i to će biti način da se polako uđe u fazu pristojnosti, kazao je on.

Uloga Saveta za štampu, ma koliko izgledala mala prilično je važna kada je reč o rešavanju problema i uvođenju samoregulacije, rekao je Cvejić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta.

"U Komisiji mislimo da se stvari mogu promeniti na bolje ukoliko se svi dovoljno trudimo i ukoliko kriterijum bude oštar prema svima", rekao je Cvejić i dodao da postoje flagrantna, gruba kršenja kodeksa novinara, ali da mnogi primeri ne dođu do Komisije iz proceduralnih razloga.

Prema rečima generalne sekretarke Saveta za štampu Gordane Novaković, komisija je uočila trend porasta broja žalbi zbog diskriminatorskog sadžaja, kao i epidemiju krađa autorskih prava, da se tekstovi i fotografije preuzimaju bez navodenja izvora.

Uloga Saveta za štampu i Komisije za žalbe u pogledu zaštiteautorskih prava prilično je važna, rekla je ona.

Novaković je ocenila i da deca imaju loš tretman u medijima, gori od žena.

Članica Komisije Tamara Skroza ocenila je da trenutno u medijima imamo naslove zbog kojih ćemo se stideti decenijama kasnije.

Ona je dodala da u kodeksu novinara nedostaje odredba da je nečasno na desetinama naslovnih strana progoniti nekoga ko je iz različitih razloga u političkoj nemilosti.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet: Štampa kao rijaliti program

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2015

Predsedavajući Komisije za žalbe u Savetu za štampu Ivan Cvejić ocenio je danas da pojedine naslovne strane prevazilaze svaku meru, da se na štampu prelivaju neprimereni sadržaji iz rijaliti programa, zbog čega Komisija odlukama nastoji da novinarski posao u očima svih bude posao koji ima jako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.