Staklo u kašicama za bebe

Izvor: Politika, 07.Jul.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Staklo u kašicama za bebe

Kompanija DM drogerije povukla celu seriju voćnih kašica pod robnom markom „Baby love“, pošto je u proizvodu u Nemačkoj pronađeno staklo. – U Srbiji ovaj proizvod nikada nije uvezen, tvrde u domaćem predstavništvu

Posle vesti da je u Nemačkoj u voćnim kašicama za bebe „baby love“ pronađeno staklo, DM drogerije u Hrvatskoj i BIH  povukle su ovu seriju iz prodaje. Uvoznik za Srbiju saopštio je da ovaj proizvod nikada nije uvezen i prodavan u našoj zemlji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Reč je o kašicama „baby love fruit & yogurt from fruchteallerlei”  sa oznakom D0390 i rokom upotrebe do 8. februara 2012. godine koje su povučene iz svih drogerija u kojima su se našle u lancu ove kompanije.

– U Srbiji do sada nismo imali „bejbi lav” kašice, a da jesmo postupili bi isto kao i u ostalim zemljama u kojima poslujemo. Želimo da naglasimo da je sporna samo jedna serija proizvedena u jednom danu na jednoj mašini. U toku su ispitivanja kako i zašto se ovo dogodilo. Sporni proizvodi biće uništeni, istakla je za „Potrošač” Svetlana Borović, menadžer asortimana DM Srbija.

„Bejbi lav” proizvodi su, inače, privatna robna marka DM-a i drugi proizvodi sa tom oznakom se nalaze na policama i kod nas, ali kašice, kako kažu u ovoj kompaniji, nikada nisu bile u ponudi za kupce u Srbiji.

Mediji su u regionu još prošle nedelje preneli informaciju o povlačenju spornih voćnih kašica sa tržišta Evropske unije, ali i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine zbog potvrde prisustva stakla u dečjoj hrani. Reč je o dve teglice otkrivene u Nemačkoj, ali je iz predostrožnosti DM opozvao celokupnu seriju obeleženu oznakom D0390 koja je jasno vidljiva na ivici poklopca. Na pitanje kako je otkriveno staklo u dečjoj hrani u predstavništvu za Srbiju nisu imali odgovor.

U roditeljskom portalu Bebac, koji je ovu informaciju objavio neposredno pošto se pojavila u medijima u regionu, kažu da je važno ovakvu vest preneti i javnosti u Srbiji, jer se mnogi građani koji žive u pograničnim mestima snabdevaju i u Bosni i Hrvatskoj. 

Prema pisanju medija u regionu, prodavnice ovog lanca u Bosni i Hercegovini su iz predostrožnosti proizvode povukli iz prodaje odmah pošto se pojavila informacija u Nemačkoj. U DM Bosna i Hercegovina su to i potvrdili, a kupce obavestili da, ukoliko su kupili ovaj proizvod, mogu i da ga zamene u nekoj od radnji. Uskoro se oglasila i Agencija za bezbednost hrane BiH koja je saopštila da do njih još nije stiglo zvanično obaveštenje od nadležnog Evropskog sistema brzog uzbunjivanja za hranu, preneli su tamošnji mediji.

Zamenik direktora Agencije za bezbednost hrane BiH Zoran Đerić obavešten je da je povučen ovaj proizvod, ali, objasnio je, za sada neće slati inspekcije na teren da provere da li su kašice zaista povučene.

– Ukoliko dobijemo obaveštenje iz Evropskog sistema brzog uzbunjivanja, odmah ćemo obavestiti nadležne inspekcijske organe u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu da provedu mere pojačane kontrole tog proizvoda – istakao je Đerić.

U Inspektoratu Republike Srpske naglašeno je da očekuju od svih prodavnica koje se nalaze u RS, da postupe kao i DM-ove prodavnice u zemljama regiona gde je ova kašica povučena.

„Bez obzira na to što još nismo dobili zvaničnu informaciju od Agencije, inspektori će u sklopu svojih kontrola obratiti posebnu pažnju na ovaj proizvod. Ukoliko ova kašica bude pronađena u nekoj od prodavnica, inspektori će naložiti prodavcu da je odmah povuče s tržišta”, objasnio je glavni republički zdravstveno-sanitarni inspektor Desimir Miljić.

I. Albunović

J. Antelj

objavljeno: 08.07.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Staklo u kašicama za bebe

Izvor: B92, 08.Jul.2010, 02:05

Beograd -- Kompanija DM drogerije povukla celu seriju voćnih kašica pod robnom markom "Baby love", pošto je u proizvodu u Nemačkoj pronađeno staklo... Uvoznik za Srbiju tvrdi da ovaj proizvod nikada nije uvezen i prodavan u našoj zemlji...Reč je o kašicama "baby love fruit & yogurt from fruchteallerlei"...

Nastavak na B92...

Staklo u kašicama za bebe

Izvor: Šumadija Press, 08.Jul.2010

Kompanija DM drogerije povukla celu seriju voćnih kašica pod robnom markom „Baby love“, pošto je u proizvodu u Nemačkoj pronađeno staklo.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.